I formiddag var fylkeslederen på vei til Oslo for å bli informert om hva partileder Trine Skei Grande og hennes mannskap i Nydalen har kommet frem til. Åm er svært spent på hva de har å si.

–Det blir vel et «go», eller et «ikke go» i dag. Ut fra hva som er skrevet tyder det på at man har fått gjennomslag på klima og asylbarn, men at Frp krever vesentlige innstramminger i asylpolitikken. Det er heltheten som teller, men dette er åpenbart en svært vanskelig situasjon, sier Åm.

Tre alternativ

–Blir det en firepartiregjering om de fire går videre i dag?

–Nei, det behøver ikke bli det, men sannsynligheten øker jo veldig.

Åm ser for seg tre muligheter: Enten at sentrum går inn i regjering. Eller at man støtter tilblivelsen av en regjering. Det siste alternativet er at man inngår en avtale om budsjettsamarbeid med en H/Frp-regjering, mot at sentrumspartiene får betydelig gjennomslag i viktige saker.

–Man er avhengig av et betydelig gjennomslag for å skulle vurdere å gå inn i en regjering. Det siste alternativet kan også bli svært problematisk fordi man da får en sterk tilknytning til en regjering som man ikke er en del av, påpeker Åm.

Håper Frp har kontroll

–I KrF skal det ha vært sterke reaksjoner på den nye diskusjonen om snikislamisiering, anført av Christian Tybring Gjedde. Er dette et tema i Venstre?

–Ja, dette er selvsagt ikke bra for oss. Samtidig så må vi forholde oss til den politikken som skal bli ført, ikke hva enkeltpolitikere i et parti uttaler på egenhånd. Hvis man kommer dit at det blir laget en regjeringsplattform, så håper jeg Frp har såpass kontroll med egne politikere slik at de ikke uttaler seg i strid med den, framholder Åm.