– Canada kom med flere forespørsler om å få være til stede under rettsmøtet. Dette ble avvist av kinesiske myndigheter, heter det i en uttalelse tirsdag.

Xiao var en av Kinas rikeste da han angivelig ble kidnappet fra et hotell i Hongkong i 2017.

Da Xiao, som er canadisk statsborger, forsvant for fem år siden ble det i lokale medier skrevet at han ble tatt av sikkerhetsagenter fra fastlands-Kina. Politiet i Hongkong sa da at Xiao hadde krysset grensen til fastlands-Kina.

Da han forsvant, var Xiao en av de rikeste i Kina, og han skal ha hatt tette forbindelser til kommunistpartiet i landet. Kinesiske myndigheter har vært tause om saken rundt Xiao, men det spekuleres i om den er knyttet til anti-korrupsjonspolitikk frontet av Kinas president Xi Jinping.

Den angivelige bortføringen av Xiao kom på et tidspunkt da kinesiske sikkerhetsagenter ikke hadde lov til å operere i Hongkong, noe som skapte frykt blant andre innbyggere for at også de kunne bli bortført. Denne frykten lå også i kjernen av de store demonstrasjonene i Hongkong i 2019.

Siden forsvinningen har det kommet lite nytt om Xiao, før ambassaden mandag bekreftet at han ble stilt for retten.

Det har vært stille fra kinesisk hold om rettssaken. Den er angivelig knyttet til en kampanje drevet fram av president Xi Jinping for å slå ned på korrupsjon i landet.