– Virkeligheten handler om samarbeid. Valget handler om hvem som kan få det til å skje, står det i annonsen, som har en sentral plassering i onsdagsutgavene av blant annet Jyllands-Posten, Berlingske og Politiken, ifølge nyhetsbyrået.

Videre heter det at annonsen også er trykket i Kristeligt Dagblad, Information, Ekstra Bladet og B.T.

Hvis Frederiksen ikke skriver ut valg, har Radikale Venstre varslet mistillitsforslag mot den sosialdemokratiske mindretallsregjeringen når Folketinget holder sin åpningsdebatt torsdag.

Danmark har ikke faste valgdatoer, kun en regel om at statsministeren skriver ut valg før det har gått fire år siden forrige valg. I teorien kunne statsminister Mette Frederiksen ventet til 4. juni neste år, men det er ikke uvanlig at valg skrives ut før er statsminister er nødt til å gjøre dette.

Bakgrunnen er den knusende kritikken som ble rettet mot Frederiksen og hennes regjering i sommerens rapport fra Minkkommissionen. Her slås det fast at Frederiksens ordre om å avlive all mink i landet som følge av frykt for en mutert koronavariant, var ulovlig.

Beslutningen, som ble tatt i 2020 noen få måneder ut i koronapandemien, førte til at millioner av mink ble avlivet. Mange av dem befant seg på minkfarmer der det ikke var påvist smitte, og en hel næring ble avviklet.