– Ukrainas luftbårne styrker går inn i Lyman. Den ukrainske hæren vil ha en avgjørende stemme både i dagens og eventuelle framtidige «folkeavstemninger», skriver det ukrainske forsvarsdepartementet i en melding som er lagt ut på Twitter.

Vedlagt meldingen er en film av soldater som fester et ukrainsk flagg til et skilt med byens navn.

Samtidig kom også en melding fra Kreml:

– I forbindelse med at det er skapt fare for en omringing, er allierte styrker trukket tilbake fra bosetningen Krasny Lyman til mer fordelaktige stillinger, het det i det russiske forsvarsdepartementets daglige orientering.

En større styrke russiske soldater har vært utplassert i byen, og ukrainske styrker har den siste tiden forsøkt å isolere den. Lørdag meldte ukrainerne at de hadde klart det.

Annektert område

Lyman ligger nord i Donetsk, en av regionene som Russlands president Vladimir Putin fredag kunngjorde at var annektert, til tross for at landet bare kontrollerer deler av området.

Annekteringen har vekket bred fordømmelse, og vestlige land har slått fast at den er et klart brudd på folkeretten.

Etter at nyheten om tilbaketrekkingen kom, tok Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov tar til orde for bruk av såkalte taktiske atomvåpen i krigen.

– Min personlige mening er at mer drastiske tiltak bør settes i verk, som innføring av unntakstilstand i grenseområdene og bruk av taktiske atomvåpen, sa Kadyrov i et innlegg på sin Telegram-kanal.

Amerikanske myndigheter uttalte senest fredag at de ikke ser noen tegn til atomvåpenbruk i Ukraina nå.

– Omringet tusenvis

Det ukrainske forsvarets talsmann Sergej Tsjerevatyj anslo lørdag at totalt mellom 5.000 og 5.500 russiske soldater var omringet i Lyman. Antallet kan imidlertid ha falt på grunn av kamper, ifølge Tsjerevatyj.

Guvernør Serhij Hajdaj i nabofylket Luhansk uttalte at dette var den største russiske styrken som er blitt omringet så langt i krigen. At soldatene er omringet, betyr at de ikke lenger kan få inn forsyninger som mat og ammunisjon, noe som gjør at situasjonen raskt blir kritisk.

– Nå har de tre muligheter: Enten kan de bryte gjennom linjene, overgi seg eller dø alle sammen, sa han.

Byen vil trolig falle i løpet innen få dager, mener tankesmia The Institute for the Study of the War.

– 24 sivile drept

Lørdag kom det også en melding om at 24 sivile skal være drept i et russisk angrep utenfor Kupjansk.

Nyhetsbyrået AFP melder at ukrainske styrker fredag viste dem en gruppe biler som var gjennomhullet av kuler ved landsbyen Kyrylivka, like ved.

Kharkiv-guvernør Oleh Synjehubov sier lørdag at 24 ble drept i dette angrepet, og at en gravid kvinne og 13 barn var blant de drepte.

– Russerne skjøt de sivile på nært hold, hevder han. I en video delt via offisielle ukrainske kanaler på nett, bekrefter et medlem av redningstjenesten i Kupjansk dødstallene.

Russland hevder ifølge DPA at ukrainske styrker sto bak angrepet på de sivile.

Russiske styrker har i stor grad forlatt Kharkiv-området etter en vellykket ukrainsk motoffensiv. Imidlertid fortsetter russiske artilleriangrep i regionen.

Fredag skal minst 30 mennesker ha blitt drept og 88 såret i et angrep mot det som beskrives som en humanitær kolonne i Zaporizjzja.

Kraftverk-sjef hevdes bortført

Også i en annen av de annekterte områdene kom det lørdag meldinger om en hendelse. Direktør Ihor Murasjov ved Zaporizjzja-kraftverket er bortført av russiske styrker, ifølge det ukrainske energibyrået Energoatom.

Han skal ha blitt stoppet på vei fra kjernekraftverket til byen Enerhodar. I en pressemelding skriver Energoatom at russiske styrker pågrep ham med makt og førte ham bort. Hendelsen skal ha skjedd fredag klokka 16 lokal tid, kort tid etter at Vladimir Putin erklærte at regionen var tvangsinnlemmet i Russland.

Det er ikke kjent hvor Murasjov befinner seg nå, eller hva som har skjedd med ham. Energoatom skriver at hendelsen setter driftssikkerheten til kjernekraftverket i fare.