Dommer Jean-Louis Peries avsa kjennelsen onsdag etter en ni måneder lang rettssak. 19 av i alt 20 tiltalte, inkludert Salah Abdeslam, ble kjent skyldig i flere terrorrelaterte handlinger, inkludert drap og drapsforsøk.

32 år gamle Abdeslam, som er født i Belgia, har fransk og marokkansk statsborgerskap. Under rettssaken hyllet han den ytterliggående islamistgruppa IS, som påtok seg ansvaret for terrorangrepene i Paris.

Abdeslam, som er den eneste overlevende gjerningsmannen, nektet samtidig for å ha drept eller skadd noen i angrepet, og han utløste aldri bombebeltet han var iført.

Aktor la ned påstand om at Abdeslam dømmes til livstid i fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse, og dette ble etterkommet av retten, melder AP. Dommeren bestemte at han ikke kan prøveløslates før etter minst 30 år.

Han er fra før dømt til 20 år i Belgia for å ha skutt mot en politimann da han ble pågrepet.

Hjelp og støtte

De 19 var anklaget for en rekke tilfeller av bistand og hjelp til terrorangrepet, blant annet å ha skaffet våpen, eksplosiver, penger, dokumenter og mobiler, å ha kjørt Abdeslam ut av landet og for selv å ha forsøkt å gjennomføre en terroraksjon.

Blant de 19 er en svenske, Osama Krayem, som fikk en dom på 30 års fengsel. Han ble dømt for å ha forsynt angriperne med våpen og gitt annen logistisk støtte.

Den 20. av de tiltalte ble frikjent for terror, men dømt for dokumentforfalskning siden han hjalp de andre med å skaffe falske dokumenter.

Bare 14 møtte i retten. Seks av de tiltalte ble dømt in absentia, hvorav fem antas å ha blitt drept i Syria, mens en sitter fengslet i Tyrkia, der han er anklaget for terror.

Hundrevis av vitner

I månedsvis har retten hørt grufulle vitneprov fra hundrevis av vitner. For mange av de overlevende og de pårørende var rettssaken en anledning til å gjenfortelle de dypt personlige beretningene fra terrornatten og å lytte til alle historiene om heltemot og uselvisk hjelp og støtte fra ukjente.

– Drapsmennene, disse terroristene, trodde de skjøt inn i en menneskemasse. Men det var ingen masse, det var individer som hadde et liv, som elsket, som hadde håp og forventninger, sa Dominique Kielermoes som mistet sønnen sin i en av kafeene.

IS sto bak

Terrorangrepet i Paris startet om kvelden fredag 13. november 2015. De første angriperne utløste bombebelter ved fotballstadionet Stade de France der Frankrike spilte landskamp mot Tyskland.

Kort tid etter angrep en annen gruppe flere barer og restauranter i hjertet av Paris, mens tre andre stormet konserthuset Bataclan. De koordinerte angrepene kostet 130 menneskeliv, og flere hundre ble såret.

Ni av gjerningsmennene ble drept i løpet av angrepskvelden og natten, enten med selvmordsbomber eller skutt av politiet.

Ba om unnskyldning

IS påtok seg ansvaret, og under rettssaken gjentok Abdeslam sin støtte til den ytterliggående islamistgruppen. Han ba samtidig ofrene og de etterlatte om unnskyldning.

– Jeg vil kondolere og be alle ofrene om unnskyldning. Jeg vet at hatet består, men ber dere i dag om å moderere hatet mot meg, sa han.

Den angivelige hovedmannen bak terroraksjonen, belgiske Abdelhamid Abaaoud, ble drept av fransk politi fem dager etter angrepene.

Abdeslam ble pågrepet i en omfattende politiaksjon i Belgia fire måneder etter terrorangrepene. Rettssaken mot ham og 19 andre tiltalte åpnet i september i fjor.