David Hansen er tidligere bystyrerepresentant i Oslo og kommunikasjonsrådgiver i Hill & Knolwton. Han ønsker en firepartiregjering, og er fortsatt optimist, noen timer før vi vet langt mer om hva sentrumspartiene velger å gjøre.

Ikke klimaproblem internt

–Den uroen som er formidlet fra KrF er ikke nødvendigvis en temperaturmåler på hvordan det har gått i forhandlingene. Uroen virker som den kommer fra de som ønsket at de satt rundt bordet og skulle bestemme, i stedet fra de som faktisk sitter der. Jeg tror tvert imot at det skulle vært mer bråk og taktikkeri i mediebildet om det faktisk var slik at det går mot et brudd nå. Det er ingen tvil om at det i over en uke har foregått reelle politiske tvekamper, og da skulle det egentlig bare mange at det hadde vært mer støy, også eksternt. Det har det ikke vært, og det tolker jeg positivt. Det har ikke vært noe klimaproblem internt i hvert fall, smiler han.

David Hansen var leder i KrFU da tilsvarende forhandlinger mellom de borgerlige skjedde på Sem Gjestegård (uten Frp). Da ble det brudd, men etter to dager var forhandlingene tilbake på skinner igjen - og der bidro blant annet Hansen og de to andre ungdomspartilederne med en «regjeringserklæring» fra ungdomspartiene - kalt «Ny regjering, ny politikk».

Får ikke fasit i dag

Hansen påpeker at noe tilsvarende ikke kan utelukkes nå.

–Når krisen er et faktum, kan det skje uventede ting - for eksempel en mer ydmyk holdning fra dem som kanskje mest har sørget for et brudd. Det skjedde på Sem og det kan skje nå, sier Hansen. Han understreker også at selv om KrF og Venstre i dag bestemmer seg for å gå videre med forhandlinger, er det heller ikke gitt at det faktisk blir en firepartiregjering. Partiene kan på et senere tidspunkt velge å trekke seg ut.

–Svaret med to streker under får vi uansett ikke i dag.

Hansen er tydelig på at det ikke lenger er veteranene som skal definere hvor KrF skal gå.

–Knut Arild må operere i en helt annen virkelighet enn Einar Steensnæs og Kjell Magne Bondvik. Han har sittet åtte år i ørkesløs opposisjon. Vi har garantert for en ny regjering, og ved at vi gjorde det, stagget vi en stadig nedadgående trend for partiet. Vi har allerede tatt kostnaden ved å ikke avvise Frp. Vil virkelig KrF ta hele regningen for at Frp går i regjering, uten å være på innsiden og passe på, spør Hansen.