Med hånden på Abraham Lincolns bibel og en familiebibel avla Donald Trump fredag eden som ny president i USA. I en høytidelig seremoni uttalte Trump de 35 ordene i den tradisjonelle eden der han som USAs president lover å respektere den amerikanske grunnloven.

- Vi flytter nå makten fra Washington D.C og tilbake til dere, folket, sa Trump i sin tale.

Følg live-sendingen øverst i denne saken.

På vei til Det hvite hus

Etter seremonien ventet lunsj, taler og gaver for den nye presidenten. Cirka klokken 21 (norsk tid) arrangeres en parade fra Capitol Hill i retning Det hvite hus. President Trump, førstedame Melaina og deres 10 år gamle sønn Barron møtte stor jubel da de gikk ut av bilen og fulgte deler av paraden til fots.

Vel fremme ved Det hvite hus ser familien resten av paraden som går nedover Pennsylvania Avenue. Senere fredag kveld er det ventet at den nye presidenten vil møte opp på tre offisielle ball.

President Donald Trump, førstedame Melania og deres sønn Barron går langs Pennsylvania Avenue under innvielsesparaden. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Amerika først for Trump

I sin innsettelsestale lovte Donald Trump å sette USA først – America First. Og USA skal begynne å vinne igjen som aldri før.

- Dette øyeblikket hører til dere. Dette er dagen deres, deres feiring, dette, USA, er deres land, sa han.

Trump tegnet et dystert bilde av USA slik det framstår nå, med et elendig utdanningssystem og gjenger og narkotika som dominerer i byene.

- Dette opphører nå, akkurat nå, sa han og pekte på at USA i årevis har subsidiert utenlandsk industri på bekostning av amerikansk industri.

- Vi har gjort andre land rike mens vår rikdom har forsvunnet utover grensene, sa han.

Han avsluttet talen med å love at han skal gjøre USA velstående, stolt og trygt, og helt til slutt gjentok han slagordet fra valgkampen sin:

- And we shall make America great again – vi skal gjøre USA storartet igjen.

Donald Trump avla ed og er nå USAs 45. president. Hans kone Melania holdt Abraham Lincolns bibel og en familiebibel mens Trump lovet å respektere grunnloven. Foto: AP/Andrew Harnik

«Thank you»

Washington ble pyntet, tilhengere og motstandere var på plass for å overvære innvielsesseremonien. Til stede var blant annet de tidligere presidentene Jimmy Carter, Bill Clinton og George W. Bush.

Barack Obama og Donald Trump reiste sammen fra Det hvite hus etter et møte og ankom seremonien sammen. Det lange røde slipset var på plass, den romslige mørke dressen likeså. Sveisen lå som den skulle, og USAs påtroppende president Trump møtte folkemengden med ordene «thank you» og en knyttet hånd til hilsen.

Trump ga Michelle Obama et kyss på kinnet og hilste på avtroppende president Barack Obama før arrangementskomiteens leder Roy Blunt innledet seremonien utenfor kongressbygningen i den amerikanske hovedstaden.

President Barack Obama hilser på sin arvtaker Donald Trump under innsettelsesseremonien fredag 20. januar 2017. Foto: REUTERS/Carlos Barria

Se flere bilder fra Washington her.

Lange køer

Allerede i morgentimene fredag forsøkte aktivister å sperre en rekke av portene inn til den store innsettingsseremonien i nærheten av kongressbygningen, mens væpnet politi forsøkte å hjelpe frammøtte som hadde billetter.

Koalisjonen DisruptJ20, som har sitt navn fra datoen da innsettelsen finner sted, har lovet at de vil gjøre alt de kan for å stanse seremonien, selv om de skulle bli arrestert. Utover formiddagen rådet kaos i gatene, mens svartkledde aktivister knuste vinduer og ble jaget av politiet.

Køene for å komme inn strakte seg over flere kvartaler fordi demonstranter sperret inngangene. Ved en av inngangene var demonstrantene kledd i oransje kjeledresser for å minne om fangeleiren på Guantanamo-basen på Cuba.

Black Lives Matter og en rekke feministgrupper har også gjort det klart at de vil være på plass.

Mange demonstranter er ankommet Washington for å vise sin motstand mot Donald Trump. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix

Møte i Det hvite hus

Avtroppende president Barack Obama tok imot påtroppende president Donald Trump på trappene til Det hvite hus fredag morgen.

- Hvordan går det, spurte Obama, før han tok sin arvtaker i hånden.

Obama og hans kone Michelle, som Trump hilste på med kyss på kinnene, tok imot den påtroppende presidenten og hans kone med te og kaffe i Det hvite hus før de reiste videre til Capitol Hill for den offisielle maktoverføringen.

De to ekteparene stilte til fotografering før de gikk inn i bygningen, der visepresident Joe Biden og hans kone Jill også hilste på påtroppende visepresident Mike Pence og hans kone Karen.

Førstedame Michelle Obama hilser på Melania Trump utenfor Det hvite hus. Foto: AP/Evan Vucci

LES OGSÅ (LEDER): Vis folkeskikk, herr president

Trøbbel med å levere

Trump vil i sine første 100 dager som president gyve løs på Obamas helsereform, starte infrastruktursatsinger og starte byggingen av Mexico-muren, tror forsker II Hilmar L. Mjelde ved Universitet i Bergen.

- Jeg er mest spent på om han får partiet sitt med seg. Han drev jo valgkamp som en uavhengig kandidat mot sitt eget partietablissement, sier han.

- I den grad agendaen hans generelt involverer offentlig pengebruk, vil mange partifeller si nei. Republikanerne vil ha privat finansiering, sier Mjelde.

Han tviler på at Trump klarer å nå det nivået av økonomisk vekst og utvikling som han har lovet:

- Historisk sett har han kun ett års tid på å få store ting gjort før USA går inn i valgkampmodus igjen, og han vil møte motstand grunnet regjeringsslitasje.

Helsereformen har Trump lovet å «avvikle og erstatte».

- Men selv om hele pakken er upopulær, er mange enkeltdeler veldig populære, og veldig mange amerikanere er helt avhengig av dem. Hvis han går for langt i retning avvikling uten å ha en erstatning på plass, vil det være problematisk, sier Flaten.