Emmanuel Macron blir som ventet Frankrikes neste president. Han står overfor en formidabel oppgave i et dypt splittet land.

Prognoser tyder på at Emmanuel Macron får mellom 65,1 og 66,1 prosents oppslutning. Motkandidat Marine Le Pen fra Nasjonal front erkjente umiddelbart valgnederlaget og gratulerte Macron med seieren.

Le Pen får rundt 35 prosent av stemmene.

Valgdeltakelsen ligger an til å bli på rundt 75 prosent.

Frankrikes nyvalgte president Emmanuel Macron har kommet med en kort uttalelse etter valgseieren. Han sier at seieren innebærer et «håpefullt og lovende» kapittel for Frankrike.

– I kveld begynner et nytt kapittel for Frankrike. Jeg håper det skal bli et som er fylt av håp, sier Macron til AFP.

Jubel

Det brøt ut spontan jubel på Macrons valgvake utenfor Louvre da resultatet var klart. Prognosen tyder på et enda bedre resultat for Macron enn det meningsmålingene tydet på, selv om det var ventet at sentrumspolitikeren Macron fra bevegelsen En Marche! (På vei) ville hale i land en komfortabel seier.

Selv om Macron vinner en komfortabel seier, er presidentvalget i Frankrike det definitive gjennombruddet for ytre høyre i fransk politikk. Marine Le Pen triumferte allerede 23. april da hun kvalifiserte for andre omgang, med over 21 prosent av stemmene.

Lunken støtte

Macron har ikke fått den støtten man på forhånd kunne forvente når motkandidaten representerer ytre høyre. Kandidater som røk ut i første runde, har nektet å gi sine støttespillere klare råd om å stemme på Macron, som blir sett på som en del av den franske eliten, med liten grasrotkontakt.

Særlig gjaldt dette venstrekandidaten Jean-Luc Mélenchon. Han samlet støtte fra 20 prosent av velgerne i første runde, men langt fra alle disse har valgt å støtte Macron i den avgjørende runden. Mange velgere har de siste to ukene ropt slagord som «ikke Macron, ikke Le Pen», noe som reflekterer at franskmenns tro på politikerne er på et lavmål.

Til sammenligning stemte hele 82 prosent av velgerne på Jacques Chirac da Jean-Marie Le Pen var motkandidat for 15 år siden.

Store utfordringer

Presidentvalget er også en bekreftelse på at de normale partistrukturene er i oppløsning. Særlig sosialistpartiet ligger med brukket rygg, men det er også store rivninger på høyresiden. Dette er også en formidabel utfordring for Macron. Hans politiske bevegelse ble stiftet i 2016, og han må nå stable på beina en slagkraftig partiorganisasjon for å klare å vinne flertall i nasjonalforsamlingen under valget i juni.

Den franske presidenten har stor makt, men den makten vil bli kraftig redusert dersom Macron ikke får et flertall bak seg i nasjonalforsamlingen. Da kan han bli tvunget til å utnevne en statsminister fra en annen politisk retning som effektivt kan sette en stopper for mange av hans politiske ambisjoner.

Gratulasjoner fra Europa

Europeiske ledere puster lettet ut etter at Emmanuel Macron sikret seieren i det franske presidentvalget.

En av de første til å gratulere Macron, var avtroppende president François Hollande.

-Den klare seieren viser at et stort flertall av våre landsmenn slutter opp om republikkens verdier, og den stadfester vår tilhørighet i EU, sier Hollande, som gir fra seg presidentembetet til Macron 14. mai.

– Sterkt Europa

Statsminister Erna Solberg (H) er glad for at Frankrike har valgt en president som klart signaliserer at han vil satse på felles løsninger i Europa og i EU.

– Vi trenger mer enn noen gang et sterkt og samlet Europa for å løse Europas felles utfordringer, sier hun til NTB.

– Frankrike er en viktig aktør for Norge på en rekke områder. Vi har et felles verdigrunnlag, vi har mange felles interesser, og Frankrike er vår femte største handelspartner. Vi ser fram til å fortsette det meget nære samarbeidet vi har med Frankrike, sier Solberg, som tvitret sine gratulasjoner til 39 år gamle Macron søndag kveld.

Også fra land innenfor EU er gleden over Macrons seier stor.

– En seier for et sterkt EU og for det fransk-tyske samarbeidet, sier Tysklands statsminister Angela Merkel via sin talsmann på Twitter.

Frankrike og Tyskland regnes som motoren i EU-samarbeidet. Macron er en svoren tilhenger av unionen og har tatt til orde for å styrke samarbeidet.

Nær alliert

Til tross for svært ulikt syn på verdien av EU-samarbeidet, er også Storbritannias statsminister Theresa May glad for at sentrumskandidaten Macron gikk seirende ut av presidentvalget i Frankrike.

– Statsministeren sender varme gratulasjoner til påtroppende president Macron, heter det i en uttalelse fra Mays kontor.

– Frankrike er en av våre nærmeste allierte, og vi ser fram til å arbeide sammen med den nye presidenten om en lang rekke spørsmål vi begge prioriterer, står det videre.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker slutter seg til gratulantene.

– Jeg er glad for at franskmennene har valgt en europeisk framtid. Vi står sammen om et sterkere og mer rettferdig Europa, skriver Juncker på Twitter.