Allerede i innledningen av Solbergs oppsummering etter dag sju av sonderinger mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF slo hun an den nye tonen:

– Vi er opptatt av å forvalte det flertallet vi fikk av velgerne ved valget. Det vil vi være, uansett hvordan våre sonderinger til slutt ender opp, sa Høyre-lederen.

– Ikke i havn

Hun understreket at enighetene som er oppnådd, henger nøye sammen med andre saker på andre områder.

– Jeg har lyst til å si at vi ikke er i havn. Det er vanskelige saker som gjenstår, sa Solberg – som tidligere har vært mest opptatt av å snakke om alt som forener partiene som sitter på et hotell i Nydalen og avklarer muligheten for å danne regjering sammen.

Ved 18.30-tiden mandag kunne Venstre-leder Trine Skei Grande fortelle at dagens sonderinger var over.

– Nå er vi ferdige for dagen, sa hun til NTB.

Verken Høyres nestledere Bent Høie og Jan Tore Sanner eller Frp-nestleder Per Sandberg ville si noe som helst om samtalene mandag kveld.

Frist onsdag

Partiene har gitt seg selv frist til onsdag før de tar med seg status til sine egne for å forankre den videre prosessen.

– Deretter er vi enige om at uansett hva slags råd vi får, så skal vi møtes igjen torsdag for å snakke om hvordan samarbeidet mellom oss fire partier vil bli de neste fire årene. Altså om det blir i regjering, eller om det ikke blir i regjering, sa Solberg.

Frp-leder Siv Jensen opplyser at sentralstyret er referansegruppe i sonderingsfasen, mens landsstyret i Frp vil ta endelig stilling til et eventuelt ferdig forhandlet resultat.

Stortingsgruppa avgjør

Hos Venstre er det stortingsgruppa som tar beslutningen om veien videre betyr fortsatte sonderinger, forhandlinger eller brudd.

Stortingsgruppa er innkalt onsdag klokka 14, mens landsstyret skal møtes klokka 17. Skei Grande sier det er åpent når stortingsgruppa fatter sitt vedtak.

NTB får opplyst at gruppa sannsynligvis vil be om et råd fra landsstyret, slik at det ikke blir fattet noe endelig vedtak i ettermiddagens møte onsdag.

Står på økonomi

Hos KrF er det sentralstyret som bestemmer veien videre etter å ha blitt orientert om sonderingene på et hotell på Gardermoen onsdag ettermiddag.

– Vi nærmer oss slutten av diskusjonene på noen av de politiske temaene. Så må vi bruke tid på helheten de neste dagene. Jeg opplever at på mange viktige avklaringsfelt, har jeg fått viktige ting å ta med meg til landsstyret og stortingsgruppa, sa KrF-leder Knut Arild Hareide under oppsummeringen.

Ikke avklart alt

Erna Solberg forventer ikke at sonderingene skal ha gitt svar på alt før partiene går hver til sitt onsdag.

– Men vi vil ha funnet ut hvor det er mulig å finne gode kompromisser på saker vi er uenige om, og ikke minst finne gode fellesprosjekter, sa hun.

På spørsmål om en firepartiregjering er nærmere nå etter sju dager med sonderinger, sa Skei Grande at det er gjennomslaget som avgjør.

– Min stortingsgruppe og mitt landsstyre er først og fremst opptatt av hvilke løsninger og hvilket gjennomslag vi kan få, og hvordan vi kan bidra til det, sa hun.

Det planlegges ingen nye orienteringer for pressen før torsdag.