Den militante gruppen Svart september, som tok flere gisler i OL-landsbyen i München 5. september 1972, var den gangen knyttet til Fatah, partiet til Mahmoud Abbas. Da han fikk spørsmål om hvorvidt han, som palestinsk president, planla å si unnskyld i forbindelse med 50-årsmarkeringen neste måned, begynte Abbas i stedet å liste opp overgrep Israel har utført mot palestinerne siden 1947.

– Hvis du vil snakke om fortiden, så sett i gang. Jeg har 50 nedslaktinger Israel har begått, sa den palestinske lederen på en pressekonferanse med Tysklands statsminister Olaf Scholz.

Provoserende holocaust-kommentar

Da han i tillegg sa at Israel har utsatt palestinerne for flere holocaust, skar Scholz en grimase. Tyskland er blant dem som mener begrepet holocaust kun skal brukes om nazistenes folkemord på seks millioner jøder under andre verdenskrig.

Scholz irettesatte ikke gjesten for ordvalget, men hadde tidligere avvist Abbas' beskrivelse av Israels behandling av palestinerne som «apartheid». Verten sa også at han ikke mente tiden var inne for en palestinsk stat, noe Abbas flere ganger har tatt til orde for.

– For oss tyskere er enhver relativisering av holocaust uakseptabel og noe vi ikke kan tolerere, sier Scholz i et intervju med Bild kort tid etterpå.

Kritikk fra opposisjonen

Den konservative opposisjonen var likevel raskt ute og kritiserte Scholz for måten han håndterte uttalelsene fra Abbas på.

– Han burde klart og tydelig sagt imot den palestinske presidenten og bedt ham gå, skriver Kristendemokratens leder Friedrich Merz på Twitter.

Forbundsdagsmedlem Armin Laschet sier Abbas' anklager var «den mest forkastelige uttalelsen jeg har hørt i det tyske statsministerkontoret».