Den 33-årige Facebook-direktøren hadde tydeligvis øvd seg på høringsformatet og klarte seg stort sett bra i det uvante miljøet, da han tirsdag vitnet i det amerikanske Senatet.

Kun en enkelt gang eller to var Zuckerberg under ordentlig press gjennom de fem timene som høringen i retts- og næringsutvalgene varte.

Politikerne var på hjemmebane og forsøkte å bore i Facebooks ømme punkter, fra datasikkerhet til ytringsfrihet. Zuckerberg hadde imidlertid den klare fordelen at han kan stoffet bedre enn noen av sine utspørrere.

Uten innsikt i IT-spørsmål

Gjennomsnittsalderen i Senatet er 61 år, og flere av politikerne som tirsdag avhørte Zuckerberg har rundet 80. Derfor føltes høringen noen ganger som når et barnebarn tålmodig forklarer bestemor hvordan et nettbrett fungerer.

Det var tydelig at mange av politikerne simpelthen ikke har særlig stor erfaring med å bruke Facebook. Bortsett fra et par senatorer manglet flere innsikt i IT-spørsmål generelt.

Det ga Zuckerberg en åpning, som han utnyttet. Når Facebook-sjefen svarte vagt og avvisende på senatorenes innøvde spørsmål, slet de med å stille de presise oppfølgingsspørsmålene. Når Zuckerberg omvendt gikk i dype detaljer, hadde de vanskelig for å henge med.

Her er de fem viktigste tingene som kom frem under tirsdagens høring:

1. Unnskyld, unnskyld, unnskyld.

Mark Zuckerberg parerte en del av kritikken ved å legge seg flat og love bot og bedring. Borte var den litt bedrevitende stilen som politikerne ofte synes at de har blitt utsatt for fra Facebook-sjefen.

– Vi tok ikke tilstrekkelig ansvar og det var en stor feil. Og det var min feil. Og jeg beklager. Jeg grunnla Facebook, jeg driver virksomheten og jeg er ansvarlig for hva som foregår.

Det er ny kurs for Facebook i kjølvannet av avsløringene om at Cambridge Analytica har innhentet og videresolgt data fra 87 millioner facebookbrukere.

Zuckerberg lovet at Facebook vil samarbeide fullt med myndighetene for å komme til bunns i Cambridge Analytica, avgrense eksterne utvikleres tilgang til brukerdata og kvitte seg med samarbeidspartnere som bryter reglene.

Hilser: Markwayn Mullin hilser på Mark Zuckerberg før senatshøringen på Capitol Hill på tirsdag.

2. Facebook blir regulert – og Zuckerberg vet det.

Tross Zuckerbergs forsikring om en intern opprydning, var flere senatorer skeptiske til løftene.

– Vi har sett denne unnskyldningsturneen før, sa demokraten Richard Blumenthal, som var blant politikerne som gikk hardest imot Zuckerberg.

– Det som skjedde her var reelt, at man med vilje vendte det blinde øye til. Det var ansvarsløst og uforsvarlig, og en overtredelse av deres tidligere forsikringer overfor myndighetene, sa Blumenthal.

– Mitt problem med det du sier i dag, er at jeg ikke ser hvordan du kan endre forretningsmodellen din, med mindre det finnes et sett med spilleregler. Forretningsmodellen din er å tjene penger på å sette profitt over privatliv. Med mindre det finnes konkrete regler, som blir håndhevet av en ekstern myndighet, så er jeg ikke sikker på at den slags vage utsagn vil føre til handling, lød det fra senatoren fra Connecticut.

– Det kommer lovforslag på dette området. Du kan dra hjem og bruke 10 millioner dollar på å bekjempe det, eller du kan jobbe sammen med oss, sa republikanske John Kennedy til Facebook-direktøren.

Zuckerberg erkjente tilsynelatende at reguleringen kommer.

– Det virkelige spørsmålet er, etter hvert som internett blir en større del av folks hverdag, hva den riktige reguleringen er, sa han.

Betyr det at Facebook er tilhenger av regulering, ville senator Lindsay Graham vite.

– Hvis jeg synes det er den riktige reguleringen, så ja, svarte Zuckerberg, som erklærte seg åpen for å ta utgangspunkt i de europeiske reglene, som trer i kraft neste måned.

Dermed er det utsikt til store dager for lobbyistene, og et slag om hvordan en ny lovgivning skal se ut.

– Det virker som om alle lobbyister i Washington har vært i arbeid i forkant av denne høringen, sa republikaneren Thom Tillis muntert.

3. Zuckerberg vil ta ansvar for innhold – men ikke være redaktør.

– Facebook er en idealistisk og optimistisk virksomhet. I det meste av levetiden vår, har vi fokusert på alt det gode som det kan medføre å skape forbindelser mellom mennesker, sa Zuckerberg og fremhevet sosiale bevegelser som #metoo og våpenkontrollbevegelsen March for our Lives, som organisasjoner som har brukt Facebook positivt.

Cambridge Analytica-skandalen har vært en vekker for IT-optimismen som Facebook bygger på, innrømmet Zuckerberg.

– Det er ikke nok bare å skape forbindelser mellom folk. Vi er nødt til å sikre at disse forbindelsene er positive. Det er ikke nok å gi folk en stemme. Vi er nødt til å sørge for at folk ikke bruker den til å skade andre eller spre desinformasjon, sa Facebook-sjefen.

Facebook har ansvar for å regulere innholdet. Zuckerberg var imidlertid ikke klar til å erkjenne at han i praksis er redaktør på et medium i stedet for ingeniør på en nøytral plattform.

– Vi er i hjertet av et IT-selskap hvor ingeniører bygger produkter, sa Zuckerberg.

Det passet politikerne bra – du er nødt til å bli voksen, lød budskapet i flere varianter.

– Det kan godt hende at du startet på et college-rom, men nå er du altså direktør for en global virksomhet med en verdi på en fantasilliard, bemerket senator Maggie Hassan skarpt.

Gamle menn: Gjennomsnittsalderen på senatorene var 61 år og ikke alle hadde det like lett å forstå hva Zuckerberg snakket om.

4. Mer sensur – men hva med ytringsfriheten?

Det ble aldri klart hva Zuckerberg konkret mente med sitt skille mellom positive og negative forbindelser. Det høres imidlertid ut som om Facebook har flere hundevalper i vente, men færre nyheter og mindre debatt.

Zuckerberg fremhevet at Facebook har hatt stor suksess med å slå ned på terrorpropaganda, trusler og lignende. Selskapet skal bli bedre til å gjøre opp med hatefulle ytringer, og vil ansette 5.000 ekstra mennesker med forskjellige morsmål til å luke ut fordommene.

Det fikk flere særlig republikanske senatorer til å spørre hvordan Facebook vil forene dette med hensynet til ytringsfriheten og hensynet til en åpen offentlig debatt.

– Det er bra at voksne mennesker kan ta en åpen debatt, sa senator Ben Sasse.

– Det bekymrer meg hvis vi får en situasjon hvor vi raskt tar hoppet fra voldelige grupper til hatefulle ytringer. Facebook vil kanskje bestemme seg for at selskapet skal utøve kontroll over en hel del uttalelser, som jeg synes USA er bedre tjent med ikke blir kontrollert av en enkelt stor og mektig enhet, advarte republikaneren fra Nebraska.

5. Facebook samarbeider med Mueller.

Den mest konkrete nyheten som kom ut av dagens høring var at Mark Zuckerberg bekreftet at Facebook samarbeider med Justisdepartementets spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av de påståtte forbindelsene mellom Trump-kampanjen og Russland.

Ansatte fra Facebook har blitt avhørt i saken – dog ikke Zuckerberg selv, fortalte Facebook-direktøren.