– Vi har et veldig tett samarbeid, og jeg er glad for at Norge er blant de største bidragsyterne til Ukraina i krigen. Men jeg vil være den første til å si at ingen av oss gjør nok, sa Eide på en pressekonferanse med den ukrainske utenriksministeren, melder NRK.

Han understreket behovet for å trappe opp innsatsen, og at det må tenkes mer strategisk for at Ukraina skal kunne klare å forsvare seg mot Russland.

– Dette er viktig for Ukraina, men det er også viktig for Norge og alle andre demokratiske land i Europa og resten av verden.

Luftvern

Ifølge utenriksministeren er Norge smertelig klar over at Ukraina trenger mer utstyr, og at luftvern står øverst på dagsordenen. På listen står blant annet norske NASAMS-systemer til det ukrainske luftforsvaret, et system Eide sier Norge er i gang med å trappe opp produksjonen av.

Han sier også at flere land har gått sammen for å se på mulighetene for å gjøre mer av det amerikanske luftvernsystemet Patriot tilgjengelig for Ukraina.

– Luftvern er viktig for forsvare økonomien, energisystemer, byer og befolkningen. Man vinner ikke krigen med luftvernsystemer, men det er svært viktig.

Besøkte kraftverk

I løpet av dagen har Eide også besøkt et kraftverk utenfor Kyiv. Norge bidrar med store beløp for å bygge opp igjen ødelagt energiinfrastruktur i Ukraina.

Natt til torsdag forrige uke ble kraftverket Trypilska fullstendig ødelagt av russiske bomber. Kraftverket ble bygd opp med norske midler i fjor.

– Dersom Ukraina trenger det, skal vi bygge det opp på nytt. Vår støtte til Ukraina skal vare i mange år framover, sier utenriksministeren i en pressemelding.

– Russlands angrep på flere ukrainske byer har ført til at hundretusener av ukrainere er uten strøm og vann. Disse installasjonene angripes igjen og igjen. Det sier seg selv at dette er dyrt å bygge opp igjen, men det er helt nødvendig, spesielt i de mest krigsutsatte områdene.

– Står sammen

Utenriksministeren er glad for at Norge og flere land deltar i et program for å gi oppgraderte F-16-kampfly til Ukraina.

– Vi er virkelig med dere. Vi gjør det klart at ikke bare står vi sammen med dere så lenge det trengs, men også fram til det utfallet dere ønsker, altså til krigen er vunnet og Russland er ute av landet deres, lød beskjeden fra Eide til ukrainerne.