Otterviks gjeng: «De røde, de grønne, de gule og de grå», kommenterer en kilde humoristisk om de nye samarbeidspartiene. F.v Jon Gunnes (Venstre), Hilde Opoku (De Grønne), Rita Ottervik, Geir Waage (Ap), Ottar Michelsen (SV), Marte Løvik (Sp), Morten Kokaas (PP) og Geirmund Lykke (KrF). Foto: Martin Andersen

Denne artikkelen er korrigert. I den opprinnelige versjonen brukte vi på fronten en overskrift som kunne misforstås. Svein Otto Nilsen er ikke avsatt i andre sammenhenger enn som forhandlingsleder. Han er fortsatt både gruppeleder og komitéleder.

Frp-skvis

Da syv samarbeidspartier innkalte til pressekonferanse på toppidrettssenteret på Granåsen onsdag kveld, var det fjerde største partiet, Pensjonistpartiet (PP), ikke representert med sin egen frontfigur, Svein Otto Nilsen. I stedet var den en annen Frp-avhopper, nummer to på PP sin liste, Morten Kokaas som gledestrålende presenterte Pensjonistpartiets inntreden i flertallsalliansen.

LES KOMMENTAR: All makt på bakrommene

Bak de fornøyde smilene hadde det tidligere på dagen vært høyst dramatisk. Det hele startet dagen før – tirsdag ettermiddag da de samarbeidende partiene foretok strategiske overlegninger oppe på Granåsen. Adresseavisen kjenner til at man øynet muligheten for å skvise Fremskrittspartiet ut av formannskapet.

Hvis man inviterte Pensjonistene, kunne Høyre tvinges til å velge Venstre, og Frp miste sin plass rundt Trondheims viktigste bord: Formannskapet. Tenkt, så gjort, og det var tre fornøyde Pensjonister, Svein Otto Nilsen, Morten Kokaas og Lillian Bromseth som tirsdag kveld kom opp til Granåsen og underskrev en avtale.

Med tungt hjerte

Gjennom ettermiddagen tirsdag var det store temaet om også Venstre også skulle få bli med i fellesskapet. Venstre hadde gitt tydelige signaler til Rita Ottervik om at de ønsket å bli en del av den styrende alliansen. Ottervik hadde gitt positive signaler tilbake, og Venstre regnet seg som mer eller mindre inne. Bare SV var veldig imot på grunn av Venstres holdning til privatisering og deres skepsis til samarbeid med fagbevegelsen. Under sterk tvil og med tungt hjerte ringte Rita Ottervik Jon Gunnes tirsdag kveld og sa at han dessverre likevel ikke kunne være med.

- Vi ga Jon stor fallhøyde når vi plutselig sa nei. Det var egentlig ganske trasig, sier en kilde fra forhandlingene.

Gunnes reagerte med vantro og sinne siden Venstre var forespeilet å komme inn. Slik endte tirsdag.

Fortvilelse

Onsdag morgen våknet samarbeidspartnerne til Adressas forside og Gunnes fortvilelse.

Det viste seg at det var enda en som var fortvilet: Ifølge en rekke kilder hadde Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen fått sterke motforestillinger. Ifølge Adresseavisens kilder var han blitt usikker på om han likevel ønsket et slikt samarbeid, og han hadde politiske aversjoner mot å bli styrt av Ap.

At Nilsen kunne være noe uforutsigbar, var kjent fra hans tidligere karriere i Frp. Dermed satte Ap foten ned og krevde en skriftlig avtale med Pensjonistpartiet som skal gjelde hele fireårsperioden.

Uro i rekkene

Løsningen ble at Morten Kokaas, og ikke Svein Otto Nilsen, skal representere Pensjonistpartiet når de viktige tingene mellom samarbeidspartnerne skal avgjøres. Dette til tross for at det er Svein Otto Nilsen som er partiets gruppeleder, som skal være leder i Kultur- og idrettskomiteen – og som vil bli partiets eneste heltidspolitiker. På et eget rom på Granåsen ble Pensjonistpartiets styre per telefon enige om å inngå den skriftlige avtalen. Utenfor var det full stans i forhandlingene, de andre partiene ble bare sittende og vente på at Pensjonistene skulle rydde i eget hus. Samtidig bredte uroen seg: Kom Nilsen til å stemme slik han skulle? Kunne han finne på å hoppe over til de borgerlige likevel?

- Alle var glade for Jon

Igjen kom situasjonen med Venstre på bordet. I full fart den formiddagen fikk Rita Ottervik likevel et enstemmig mandat om å ringe og invitere Venstre til forhandlinger. Venstres Jon Gunnes var ikke vond å be. Han hadde tatt på seg en isblå skjorte fra morgenen av, han skulle forhandle med Høyre og Frp, men da Granåsen kallet skiftet han til en mer fargesterk bomullsskjorte.

- Da Jon kom opp, var han med fra første stund. Venstre godtok SVs formuleringer om privatisering og private skoler – og så var det i boks. Alle var glade for at Jon ble med, forteller en kilde som var til stede i Granåsen.

«Sirkus Ottervik»

Førstekandidat og gruppeleder Svein Otto Nilsen sier det er uproblemantisk at det er Kokaas som skal forholde seg til samarbeidspartiene.

- Kokaas skal styre budsjettarbeidet, og jeg skal jobbe med partigruppen. Det er helt greit at vi deler på oppgavene, jeg får mer enn nok å gjøre uansett. En gruppeleder kan ikke gape over alt, sier Nilsen.

- Flere kilder sier at du angret deg etter at den politiske avtalen var skrevet under?

- Nei, men jeg ville vi skulle gå en ny runde, for å forsikre oss om at vi hadde gjort det riktige. Jeg ville at partiapparatet skulle godkjenne avtalen. Så ble det ringt rundt til styret, og de syntes dette var greit. Jeg ville ikke at vi skulle kritiseres i ettertid. Nå skal vi gjøre det beste ut av dette, forsikrer Nilsen.

På Facebook kommenterer Frps stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad: «Sirkus Ottervik har pressekonferanse. De skal ikke få det lett, men vi skal ha det morsomt».