Hele 500 mennesker er berget ut av vannet i live, opplyste marinen onsdag ettermiddag.

Dødstallet kan komme til å stige. Den italienske kystvakten ble obs på båten som var overfylt med flyktninger, rett før den kantret. En redningsskøyte kom raskt til ulykkesområdet med livbåter og redningsvester.

Et helikopter ble satt inn i det videre søket og redningsarbeidet.

Nytt forlis torsdag

Mange personer antas å ha druknet i et forlis utenfor kysten av Libya torsdag, ifølge den italienske kystvakten.

Kystvakten meldte først at om lag 80 personer var druknet, men dette tallet er senere trukket tilbake, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

EUs marinestyrke har meldt om 20-30 omkomne, mens 88 migranter og flyktninger skal ha blitt reddet opp fra sjøen så langt.

– Et rekogniseringsfly fra Luxembourg oppdaget den kantrede båten om lag 35 nautiske mil utenfor Libyas kyst med rundt 100 migranter som enten lå i vannet eller klynget seg til det synkende fartøyet, sier kaptein Antonello de Renzis Sonnino, talsmann for EUs militæroperasjon Sophia.

Operasjonens mål er å bekjempe mennneskesmugling i Middelhavet.

Redningsaksjon

– Dessverre er det også døde, sier de Renzis Sonnino.

Redningsaksjonene pågikk fortsatt torsdag ettermiddag. En spansk fregatt og den italienske kystvakten var først ute på stedet der de kastet redningsvester og redningsbøyer til de mange menneskene i sjøen.

Bilder som er lagt ut på Twitter av EUNAVFOR MED, viser mennesker som veiver med armene mens de balanserer på dekket av en båt som allerede ligger under vann, men som fortsatt er synlig.

Minst 5 600 mennesker er plukket opp av den italienske kystvakten i Middelhavet siden mandag. Til sammen har 1 357 mennesker mistet livet så langt i år under forsøk på å krysse havet, følge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Over 1 000 mennesker reddet av norsk skip

Det norske redningsskipet Siem Pilot har siden juni 2015 reddet over 19.000 flyktninger og migranter i Middelhavet.

Onsdag mottok skipet over 1.017 personer fra et italiensk supplyskip langs kysten av Libya. Flyktningene ble plukket opp av det italienske skipet etter at de natt til onsdag ble sendt ut fra den libyske byen Sabratha i overfylte gummibåter. De ble deretter overført til det norske skipet Siem Pilot. Kripos opplyser at det var mennesker fra over tjue nasjoner, blant dem 107 barn.

- Gummibåtene ikke laget for ferden

– Gummibåtene er fulle av mennesker og er ikke laget for å gå over Middelhavet. De vil synke om ingen kommer og redder dem, sier Pål Erik Teigen, styrkesjef på den norske redningsbåten Siem Pilot, til Dagbladet.

Båtflyktningene blir fraktet til Italia, der det vil avgjøres om de kan søke asyl – eller om de blir sendt tilbake til hjemlandene, skriver avisen.

Har reddet over 19 000

Totalt har Siem Pilot reddet 19.209 mennesker siden juni i fjor, opplyser Kripos på Twitter.

Siem Pilot har vært med i det såkalte Triton-oppdraget i Middelhavet siden i fjor sommer. Skipet patruljerer farvannene mellom Libya og Italia, og mannskapet om bord har vært med på å berge tusener av båtflyktninger.

Mannskapet på Siem Pilot består av personell fra politiet, Forsvaret og O.H Meling & Co AS.

37 000 ankommet Italia

Tirsdag ble 3 000 migranter reddet opp fra skrøpelige fartøy utenfor kysten av Libya, opplyser den italienske kystvakten.

De 3 000 er reddet i 23 separate operasjoner. Så langt i år er mer enn 37 000 flyktninger og migranter ankommet havnene sør i Italia.

Italienske kystvaktskip, skip fra EUs marineoperasjon EUNAVFOR og grensebyrået Frontex, et fartøy fra organisasjonen SOS Mediterranee og to slepebåter fra en oljeplattform har deltatt i aksjonene.

Flertallet fra Afrika

Alle tilgjengelige ressurser var i aksjon, opplyser kystvakten.

Hvilke land de 3 000 kommer fra, er ikke umiddelbart kjent. Det store flertallet av dem som har ankommet Italia så langt i år har vært fra afrikanske land sør for Sahara. Myndighetene sier det så langt ikke er tegn til at flyktninger fra Midtøsten tar i bruk reiseruta gjennom Libya for å komme til Europa.