Atomkraftverket er et av Europas største, men har vært okkupert av russiske styrker siden mars. Mens Ukraina anklager russerne for å bruke kraftverket som base og pressmiddel, anklager russerne Ukraina for å skyte granater mot verket.

Torsdag meldte russiske myndigheter at verket kommer til å bli stengt hvis ikke Ukraina slutter å skyte mot det. De anklaget også Ukraina for å ha planlagt en «provokasjon» – det vil si et angrep mot verket for så å gi Russland skylden – i forbindelse med at FNs generalsekretær António Guterres besøker Ukraina.

Anklagene blir kontant avvist av ukrainske myndigheter. De anklager på sin side Russland for å ha utplassert tunge våpen på atomkraftverket, mens Russland hevder det kun er utplassert vaktstyrker der, ikke tunge våpen.

Få dager etter at Russland gikk til krig mot Ukraina i februar, brøt det ut harde kamper ved atomkraftverket, noe som skapte stor internasjonal bekymring. Russland fikk kraftig kritikk for å ha skapt en svært farlig situasjon som kunne ført til en større atomkraftulykke.