Med 345 mot 284 stemmer har parlamentarikerne sagt nei til å godkjenne hvordan grensestyrken brukte midlene sine for to år siden. Avstemningen ble holdt tirsdag, få dager etter at innholdet i en rapport fra EUs antikorrupsjonskontor OLAF ble kjent.

Rapporten har vært unntatt offentligheten, men ble kjent etter at den tyske avisen Spiegel fikk tak i en kopi.

I rapporten fastslås det at grensestyrken unnlot å følge opp anklager og dokumentasjon på såkalte pushbacks, og at den også forsøkte å dekke over slike opplysninger. Rapporten er basert på undersøkelser av Frontex' aktiviteter i Hellas fra våren til høsten 2020.

Pushbacks innebærer at mennesker som krysser en grense for å søke asyl, blir tvangsreturnert over grensen, noe som er et brudd på internasjonal lov og asylretten.

– Uakseptabel bruk av offentlige midler

– Med et budsjett på 900 millioner euro i 2022 er Frontex EUs best finansierte byrå. Vi kan ikke lenger godta at offentlige midler blir brukt til å bryte europeisk lovverk og internasjonal lov, sier den nederlandske EU-parlamentarikeren Bas Eickhout fra De grønne etter avstemningen.

At EU-parlamentet nekter å godkjenne årsregnskapet har imidlertid ingen konkrete juridiske konsekvenser, men det forplikter EU-kommisjonen til å iverksette tiltak knyttet til parlamentets bekymringer.

I 1999 førte EU-parlamentets reaksjon i en annen sak til at hele EU-kommisjonen gikk av på grunn av korrupsjonsanklager.

Frontex-leder trakk seg

I 2020 ble Frontex ledet av franskmannen Fabrice Leggeri. Han trakk seg i april i år som følge av funnene i interngranskingen.

Frontex har nå en midlertidig toppsjef som har insistert på at lovbruddene tilhører fortiden.

I en uttalelse skriver EU-parlamentet at avstemningen er en kritikk av mengden av alvorlig embetsmisbruk som Frontex begikk under Leggeris ledelse.

Frontex unnlot ifølge EU-parlamentet «å beskytte de grunnleggende rettighetene til migranter og asylsøkere» og skal ha vært involvert i pushbacks av minst 957 flyktninger og migranter mellom mars 2020 og september 2021.

Dekket over lovbrudd

Ifølge EUs internrapport har Frontex til tider også forsøkt å dekke over dokumentasjon på at båter med migranter og flyktninger er blitt dyttet tilbake over grensen, mens de andre ganger har latt være å rapportere det.

Den greske kystvakten er blitt anklaget for en rekke pushbacks, som også har ført til at mennesker har druknet.

I sommer fastslo Den europeiske menneskerettsdomstolen at Hellas har medvirket til at elleve flyktninger og migranter druknet utenfor en gresk øy i januar 2014. Hellas ble dømt til å betale en bot på 330.000 euro og har ikke anket dommen selv om landet avviser anklagene.

Lekket via Spiegel

Aegean Boat Report, som overvåker situasjonen i Egeerhavet, har lagt fram dokumentasjon på en rekke pushbacks der den greske kystvakten har vært involvert.

– I over åtte måneder har innholdet i rapporten vært kjent for medlemmer av Parlamentet, men ingenting er blitt gjort, skriver organisasjonen på Facebook etter at rapporten ble lekket i forrige uke.