Metropolitan Police har bekreftet at de etterforsker hendelsen på Londons undergrunnsbane som terror. Det er den britiske antiterrorstyrken som leder etterforskningen.

Så folk som var forbrente

Passasjerer har beskrevet lysglimt og et høyt smell i en T-banevogn ved Parsons Green fredag morgen. Flere ble skadd i hendelsen eller i panikken som brøt ut etterpå. 22 mennesker har ankommet fire forskjellige sykehus etter eksplosjonen, ifølge britiske helsemyndigheter. 18 er kjørt i ambulanser, mens fire kom seg til sykehus selv, ifølge Sky News. Ingen er kritisk skadd.

Avisen Metros reporter på stedet beskriver at hun så folk med forbrenninger i ansiktet, og at enkelte var «kraftig forbrent» og at «håret deres var i ferd med å falle av».

Store politistyrker har rykket ut etter melding om en mulig eksplosjon på T-banen i London

- Hjemmelaget bombe

Hendelsen skal ha funnet sted i en av de bakre i T-banevognene. Passasjerene ble evakuert ut på plattformen like etter, og vitnene beskriver omfattende panikk og trengsel.

En kvinne sier at beina hennes ble skadd i trengselen, og at hun så store flammer og hørte folk skrike om at en bombe hadde gått av.

Politiets bombegruppe, ambulansepersonell og brannvesen har ankommet stedet.

Flere britiske medier, blant annet Daily Mail, har publisert bilder av det som kan se ut som en hjemmesnekret bombe eller brannbombe - en hvit bøtte i en Lidl-pose som brenner. På bildene vises også noe som ser ut som ledninger hengende ut fra den ene siden av bøtta.

Visesjef for London-politiet Mark Rowley bekrefter fredag i en uttalelse at eksplosjonen på T-banestasjonen var forårsaket av en hjemmelaget bombe.

The Telegraph skriver at hele sprengladningen trolig ikke detonerte. Det var festet en timer på anretningen ifølge CNN , som har opplysningen fra en kilde med innsyn i etterforskningen.

Beskriver kaos

Et øyenvitne skriver på Twitter at «En ildkule fløy ned i vogna».

Avisen Evening Standard siterer i tillegg et vitne på at hendelsen skjedde da toget akkurat hadde åpnet dørene på stasjonen.

- Det var et høyt smell, en intens varme og flammer. Alle sprang fremover og ut, sier vedkommende.

BBC- reportere Riz Lateef og Sophie Raworth beskriver omfattende panikk og trengsel etter at flere ropte om en eksplosjon, og en kvinne med brannskader på beina og i ansiktet som ble kjørt bort av ambulansepersonell.

Et annet vitne sier at flere ble skadd da store folkemasser forsøkte å komme seg ut av den «stappfulle» T-banevogna samtidig.

Ifølge medier på stedet skal flere være skadd etter hendelsen.

Skolebarn i vogna

En av passasjerene beskriver overfor Sky News «et massivt glimt av flammer» som nådde taket på T-banevogna, samtidig som området rundt ble fylt med lukt av kjemikalier. Han sier det var flere skolebarn i vogna, som ble dyttet rundt av folk som prøvde å komme seg unna flammene.

Det er foreløpig uklart hva som ligger til grunn for at politiet etterforsker hendelsen som terror, eller hvorvidt politiet har noen mistenkte i saken.

Linjen T-banen kjørte på, er stengt inntil videre. Reisende anbefales å finne andre alternativer, og folk oppfordres generelt til å holde seg unna området.

Hastemøte

Storbritannias statsminister Theresa May holder et hastemøte i krisekomiteen COBRA etter det som etterforskes som en terrorhendelse på T-banen i London fredag.

– Mine tanker går til alle dem som ble såret på Parsons Green og nødtjenestene som modig rykket ut til denne terrorhendelsen, skriver May på Twitter.

London-ordfører Sadiq Khan, som vil delta på COBRA-møtet, sier han fordømmer ethvert forsøk på å angripe uskyldige mennesker i London.

– Jeg fordømmer på det ytterste de grusomme individene som forsøker å bruke terror som en måte å skade oss og ødelegge levemåten vår på. Som London har bevist gang på gang, vil vi aldri bli skremt eller overvunnet av terror, heter det i en uttalelse fra Khan.

Ikke opplysninger om skadde nordmenn

Statsminister Erna Solberg sender sine tanker til alle som er rammet av det som etterforskes som en terrorhendelse på T-banen i London.

– Vi er selvfølgelig trist for at vi nok en gang opplever en hendelse som etterforskes som terror. Våre tanker går til de som er rammet og til hele det britiske samfunnet, som gang på gang opplever ulike typer terrorhandlinger, sa Solberg fredag.

Foreløpig er det ingen opplysninger om skadde nordmenn, opplyser statsministeren.