Frykten for politisk motivert vold og trusler mot demokratiet øker i det søramerikanske landet.

Lula, som styrte Brasil fra 2003 til 2010, har begynt å gå med skuddsikker vest når ha opptrer offentlig, og tirsdag anbefalte politiet ham å avlyse en planlagt tale.

Trekker historiske veksler

76-åringen, hvis fulle navn er Luiz Inácio Lula da Silva, flyttet derfor valgkampåpningen til bilfabrikken utenfor São Paulo der han for alvor begynte sin politiske løpebane som fagforeningsleder på 1970-tallet.

– Lula satser på nostalgi og vil bringe fram minner om sin første presidentvalgkamp i 1989, sier Creomar de Souza, som driver et konsulentfirma innen politisk risikoanalyse.

Bolsonaro valgte å starte sin valgkamp i et gatekryss i byen Juiz de Fora der han ble knivstukket av en psykisk syk mann i den forrige valgkampen for fire år siden.

– Han oppsøker dermed åstedet for en hendelse som er sentral for fortellingen han vil presentere. Han ser på seg selv som en rebell som går imot systemet. For ham og hans tilhengere var ikke angrepet en ensom ulvs handling, men en del av den politiske elitens konspirasjon mot Bolsonaro, sier statsviter Maurício Santoro ved det statlige universitetet i Rio de Janeiro.

– Prøvesten for demokratiet

Begge toppkandidatene har holdt en rekke mønstringer for sine tilhengere de siste månedene, men fram til nå har de ikke hatt lov til å be folk stemme på dem, og de har ikke kunnet sende reklame på radio og TV.

Human Rights Watch sa mandag at valget i oktober trolig blir en prøvesten for demokrati og rettsstaten i Brasil og Latin-Amerika. Organisasjonen beskylder Bolsonaro for å forsøke «å undergrave tilliten til valgsystemet og hevde at det er upålitelig – uten å legge fram noe bevis».

– Kandidaten bør fordømme politisk vold og be tilhengerne sine respektere folkets rett å velge sine representanter i fred og uten frykt, sier menneskerettsgruppen.