Aftenposten fortalte før valget at det aldri har skjedd at noen er blitt skjøvet ut av Stortinget fordi de er blitt strøket av velgerne ved et stortingsvalg. Det skjedde heller ikke denne gang.

Men nå har vi samlet inn statistikk fra alle landets fylker og den sier noe om populariteten til de 169 stortingsmennene og stortingskvinnene våre.

Den som er strøket av relativt flest er Kåre Simensen (Ap) fra Finnmark. Mens landssnittet er på 1,6 prosent, ble Simensen strøket av hele 7,2 prosent av Ap-velgerne i fylket.

- Jeg har ikke noen forklaring på hvorfor, jeg må bare ta det til etterretning. Men jeg vil takke velgerne, også de som strøk meg, fordi de stemte på Arbeiderpartiet, sier Simensen til Aftenposten.

Altaposten har skrevet at det ser ut til at mange politikere fra Alta er strøket ved årets valg. Simensen er også fra Finnmarks største by.

- De som har strøket meg har sikkert sin begrunnelse. Og jeg har også fått med meg at mange fra Alta er strøket. Men jeg får leve med både risen og rosen jeg får, og jeg akter å gjøre en politisk jobb for hele Finnmark.

Fikk mye stryk, men hadde ventet enda mer

En annen Ap-politiker, Freddy de Ruiter fra Arendal i Aust-Agder, fikk stryk av 5,8 prosent av velgerne. Det holder til en delt tredjeplass. Han er vant med å bli strøket av mange, og var overrasket over at ikke flere hadde strøket ham nå.

- Dette har med en vest-øst-konflikt i vårt fylke å gjøre. Det var fire kommuner som ønsket å slå sammen fylket vårt med Aust-Agder, mens jeg sto beinhardt på å beholde Aust-Agder. Strid om sykehus har også vært en del, så dette har nok naturlige årsaker, sier han til Aftenposten.

Martin Kolberg er den mest kjente rikspolitikeren som er blant de mest strøkne - han tar sølvmedaljen.

– Jeg har full respekt for velgernes meninger. Det er ikke noe jeg har sagt eller gjort som jeg har dårlig samvittighet for. Jeg tror årsaken er sammensatt. Men når man står såpass i spissen for saker både i Buskerud og nasjonalt, får man søkelyset på seg, sier Kolberg til Drammens Tidende.

Populær ordfører

Den politikeren med relativt færrest strykninger som kom inn på Stortinget er Ove Bernt Trellevik, ordfører i Sund kommune, og 6.-kandidat for Høyre i Hordaland. Bare 0,4 prosent av høyrevelgerne i Hordaland strøk ham.

- Det var jo hyggelig, men dette med å endre på listene er egentlig en kunstig øvelse. Det eneste jeg kan bruke dette til er å skryte litt til han som sitter ved siden av meg, sier han spøkefullt.

Han utelukker heller ikke at han som Høyre-ordfører i det han kaller en medvindsperiode hvor han har fått lov til å gjøre mange positive vedtak i kommunen, kan ha bidratt.

- Men hyggelig er det.

Mange innvandrere strykes

En annen tendens er at mange personer med utenlandske navn strykes mer enn andre. Blant annet viser det seg klart på Østlandet. Himanshi Gulati fra Frp (som ikke kom inn på tinget) var den som fikk flest strykninger av dem som sto på listen for Akershus Frp. Om man ser på Oslo Aps liste så er det også påfallende at nedover på listen har de med utenlandske navn mange flere stryk enn de med norske navn.

Khamshajiny Gunaratnam som sto på 14. plass sier til NRK Østafjells at «det er veldig synd dersom noen har strøket mitt navn fordi de ikke klarer å uttale navnet mitt.

Ap-velgerne stryker oftest

Vi har også dykket litt ned i tallmaterialet og sett på forskjellen på partiene. Det er Ap-velgerne som stryker sine toppkandidater oftest (1,9 prosent), mens de som har stemt KrF og Senterpartiet (1 prosent) er de som er mest tro mot nominasjonen.

Geografisk er det hordalendingene og folk fra Akershus som har gjort færrest endringer (1 prosent), mens finnmarkingene topper strykestatistikken med 4,4 prosent, noe som kanskje kan forklares med anti-Alta-pati.

Statistikken viser også antall rettinger, altså endret listeplassering. Men det er ikke mulig å lese ut av den hvem som er hevet mest opp på listen, eller mest ned.

Men man kan anta ved å se på enkelte tall som skiller seg ut at noen som står langt nede på listen er populære. For eksempel har Ketil Solvik-Olsen som ikke ville stille på sikker plass, fått mange retteringer blant Frp-velgere i Rogaland. Mens krimforfatter Hans Olav Lahlum, som også sto langt ned på listen, har fått mange rettinger fra SV-folk i Oppland.