Siauilai: Han legger ikke skjul på at Russlands anneksjon av Krim-halvøya og inngripen i Ukraina har ført til en uhyre spent situasjon også for de baltiske landene.

– Jagerflyberedskapen sikrer vår territoriale integritet og vår frihet. Det er utrolig viktig for oss at Nato viser sin solidaritet slik, sier viseforsvarsminister Marijus Velicka til adressa.no.

Tar over vakten

Under en symboltung markering inne på den store Siauliai-basen overtok Norge i går formelt ansvaret for jagerflyberedskapen fra den italienske styrken som har vært her siden starten av januar. Klokken 09.00 i morgen tidlig starter første vakt for de norske jagerpilotene fra Ørland hovedflystasjon.

Oberst Marco Bertoli, som har ledet den italienske styrken sier til adressa.no at de må være forberedt på svært stor aktivitet. Italienerne har siden januar i år flydd over 200 oppdrag og blitt sendt på vingene mer enn 30 ganger for å avskjære russiske fly.

– Det går egentlig ikke an å se noe bestemt mønster i den russiske flyaktiviteten, men nordmennene kommer til å møte hele spekteret av russiske fly her, sier Bertoli.

– Stolte over å være her

Under markeringen la sjef for den norske styrken, Ivar Magne Stene vekt på at Norge og de baltiske landene har mye til felles i og med at både de og Norge er små nasjoner som trenger Nato-alliansens støtte – og har grense mot en mektig nabo i Russland. Verken Stene eller sjef for det norske luftforsvarets operasjonssenter, brigader Jan Ove Rygg, har ønsket å gå inn på trusselen fra Russland i forbindelse med jagerflyoppdraget.

– Vi er stolte over å være her og klare til å ta over, sa Stene i sin tale i forbindelse med markeringen.

Russisk aggresjon

Viseforsvarsminister Velicka på sin side legger stor vekt på at Litauen ser Russland som en svært direkte trussel mot landet.

– De er svært aggressiv virksomhet mot oss. Russlands aggresjon i Ukraina viser også at de er villige til å bruke makt. Vi grenser jo som kjent til den russiske enklaven Kaliningrad. Dette er verdens mest militariserte område. Russland står med en væpnet styrke på 30 000 mann der. I tillegg finnes det store mengder av alle slags våpensystemer, sier Velicka.

– Dette er ikke Ukraina!

Han er derfor glad for at Nato i fjor trappet opp sin tilstedeværelse i Baltikum, blant annet med tre jagerflyberedskapsbaser istedenfor en slik det var tidligere.

– Vi er i ferd med å styrke vårt eget forsvar, både når det gjelder landstyrker og marinestyrker, men vi er helt avhengig av Nato. Det er utrolig viktig at de er til stede for å signaliserer til russerne at dette ikke er Ukraina, sier han.

Englevakt. Viseforsvarsminister Marijus Velicka takker Nato for at de ikke blir utsatt for mer aggressiv virksomhet fra russisk side. I bakgrunnen et italiensk og et norsk jagerfly som er en del av Natos jagerflyberedskal. Foto: Rune Petter Ness
Sjef for den norske styrken i Litauen, Ivar Magne Stene, og brigader Jan Ove Rygg, sjef for luftforsvarets operasjonssenter. Foto: RUNE PETTER NESS