– Regjeringen har bestemt seg for å forlenge det forhøyede norske bidraget i Litauen ut neste år, sier Gram til norsk presse kort tid etter ankomst i Madrid, hvor han denne uken deltar på Natos toppmøte.

Styrket bidraget i april

Norge har siden 2017 vært til stede med soldater i Litauen. I april i år ble bidraget økt med 44 personer, til nærmere 200 soldater til sammen, som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Disse skulle i utgangspunktet være i Litauen fram til august i år. Nå blir de altså værende enda lenger.

– Det er ingen tvil om at en av de viktige sakene på toppmøtet handler om hvordan de østlige medlemslandene av Nato kan forsterkes militært og hvordan vi kan bidra til deres sikkerhet og trygghet, sier Gram.

Ingen flere løfter

Han vil ikke komme med løfter om ytterligere bidrag til Nato.

– Nå har vi nettopp bestemt oss for å videreføre et forhøyet bidrag. Så er vi godt kjent med at blant annet de baltiske landene ønsker sterk tilstedeværelse fra Nato-allierte, og det har jeg stor forståelse for, sier Gram til NTB.

Han sier Nato jobber med å finne en løsning der alliansen kan kombinere økt tilstedeværelse med behovet for fleksibilitet og det å kunne flytte styrker etter behov.

– I Litauen tror jeg vi vil finne en god løsning som bidrar til økt trygghet for våre medlemsland lengst øst, sier Gram.