Den 39 år gamle usbekiske mannen ble pågrepet i Märsta seks timer etter dramaet i sentrum av Stockholm. Han er mistenkt for å ha drept fire og skadet 15 mennesker etter lastebilangrepet i den svenske hovedstaden fredag ettermiddag.

Firebarnsfaren, som ifølge flere svenske medier skal være Rakhmat Akilover, er siktet for terrorforbrytelser og forbrytelser mot rikets sikkerhet, ifølge rettsdokumenter fra Stockholm tingrett.

Les mer om angrepet i Stockholm her.

Avslag på søknad om opphold

Under en pressekonferanse søndag formiddag fortalte politiet at 39-åringen i 2014 søkte om oppholdstillatelse i Sverige, men fikk avslag på denne i juni 2016. Migrasjonsverket besluttet å utvise mannen, og han fikk en frist på fire uker til å forlate landet frivillig. Da han fortsatt ikke hadde forlatt landet i februar i år, ble han etterlyst av politiet.

- Han var ikke på adressen han hadde angitt, sa Jan Evensson fra Stockholmpolitiet under pressekonferansen.

Politiet bekreftet også at den mistenkte 39-åringen tidligere har uttrykt sympati for ekstreme organisasjoner, blant annet IS.

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) ble tipset om mannen i 2016, men koblet ham ikke til ekstreme miljøer og fant ikke grunn til å gå videre med tipset.

Svensk terrorlov kan bli skjerpet

Sveriges justisminister Morgan Johansson åpner for å skjerpe terrorloven etter angrepet i Stockholm – og peker mot Norge.

– Det norske eksempelet er interessant, sier Johansson til Aftonbladet.

Terrorforskeren Magnus Ranstorp, som regnes blant Europas fremste på feltet, har kritisert den svenske terrorlovgivningen for ikke å strekke til.

Også Peder Hyllengren, terrorforsker ved Försvarshögskolan i Sverige, mener at Sverige ikke har hengt med i utviklingen.

– Det er temmelig risikofritt å være ekstrem islamist i Sverige. Sverige ligger langt etter Norge i terrorlovgivning, men også i å forebygge ekstremisme, sier Hyllengren til Aftenposten.

Ifølge den norske terrorlovgivningen fra 2013 er det forbudt å delta eller forsøke å delta i terrorgrupper som IS.

Også Sverige har skjerpet terrorloven, men ikke gått så langt som Norge. Men det pågår en utredning om ytterligere skjerpelser.

Ytterligere person mistenkt

Ytterligere en person har fått status som mistenkt etter angrepet i Stockholm fredag, melder Expressen.

Vedkommende er tildelt offentlig forsvarer, melder den svenske avisa.

Identiteten til den mistenkte er ikke kjent, ei heller hvilken tilknytning vedkommende har til den 39 år gamle usbekiske mannen som er pågrepet, mistenkt for å ha kapret og kjørt lastebilen som tok livet av fire mennesker i sentrum av Stockholm fredag.

Expressen viser til rettsdokumenter som sier vedkommende ble pågrepet klokken 09.45 søndag morgen.

Påtalemyndigheten bekrefter at en person er pågrepet, ifølge nyhetsbyrået TT. Den andre personen er mistenkt for brudd på rikets sikkerhet, og er en del av den pågående terroretterforskningen. Påtalemyndigheten vil ikke gi ytterligere kommentarer om saken.

Politiet ønsket ikke å kommentere disse opplysningene under søndagens pressekonferanse, men bekreftet at jakten på mulige hjelpere fortsetter.

500 avhør

Ifølge politiet er mistanken mot den 39-årige usbekeren styrket, og etterforskningsarbeidet går bra. Politiet opplyste at det ikke er noe som konkret taler for ytterligere attentat.

Politiet er fortsatt usikre på om mannen handlet alene, eller om flere hadde kjennskap eller medvirket til fredagens angrep.

Under søndagens pressekonferanse ble det opplyst at over 500 personer er avhørt siden fredag. Et 70-talls digitale bevis er sikret. Ifølge politiet er «knappe fem» personer i varetekt, men ikke alle er mistenkt for å ha gjort noe straffbart.

De drepte identifisert

På pressekonferansen kom det også fram at det var to svenske statsborgere, en britisk og en belgisk som ble drept under terroranslaget i Stockholm fredag ettermiddag. Ofrenes pårørende og de respektive lands ambassader er varslet.

Søndag ettermiddag bekreftet britisk UD at Chris Bevington (41) var en av de fire som ble drept i terroren fredag.

Faren til Bevington sier via britisk UD at familien er knust.

Chris Bevington (41) er det første navngitte offeret etter terrorangrepet i Stockholm. Foto: Familien

- En fantastisk ektemann, sønn, far, bror og nær venn av mange. Familien ber om absolutt ro til å sørge i denne ytterst vanskelige tiden, uttaler familien ifølge The Telegraph.

Lørdag ble det kjent at en elleve år gammel svensk jente var blant ofrene da en kapret lastebil braste inn i Drottninggatan i Stockholm fredag ettermiddag. Hun var på vei hjem fra skolen da hun ble påkjørt og drept.

Belgias utenriksminister Didier Reynders opplyser på Twitter at et av ofrene i Stockholm var en belgisk kvinne.

Tigger blant de sårede

Ni personer ligger fortsatt på sykehus, og fire er alvorlig skadet. Et barn som var såret har blitt skrevet ut fra sykehuset, opplyser Stockholms läns landsting.

Blant de sårede er en 83 år gammel rumensk kvinne som satt og tigget penger i Drottninggatan da angriperen ruste gjennom gågata i lastebilen han hadde kapret fra Spendrups. Hun fikk den ene foten knust av en steinløve som angriperen kjørte ned.

Kvinnen sier til Expressen at hun er overrasket over at folk styrtet til for å hjelpe henne.

– Jeg trodde alle bare ville springe forbi og redde seg selv, sier hun.

Blomsterhav flyttet

Søndag begynte arbeidet med å flytte havet av blomster, lys og kosedyr utenfor Åhléns. Både kronprinsesse Victoria, statsminister Stefan Löfven og andre politikere har lagt ned blomster der, men Stockholms kommune har besluttet å flytte alt til trappen ved Sergels torg i nærheten.

– Det er veldig tungt rent følelsesmessig. Man tenker på det grusomme som har skjedd, sier José Morales, som er blant en håndfull personer som forsøker å flytte blomsterhavet på mest mulig verdig vis.