Abadi kom søndag selv til Mosul for å erklære den endelige seieren over IS' siste bastion i Irak. Utover dagen har han feiret sammen med regjeringsstyrkene.

En smilende statsminister har gått rundt sammen med soldatene, og på et tidspunkt tok han tak i et irakisk flagg og draperte det over sine egne skuldre.

– Den øverstkommanderende for de irakiske styrkene, Haidar al-Abadi, er ankommet til den befridde byen Mosul og har ønsket de heroiske soldatene og det irakiske folk lykke til med den store seieren, het det i en kunngjøring fra Abadis kontor tidligere søndag ettermiddag.

Abadi lover at gjenoppbygging av Mosuls infrastruktur er en topprioritet i tida framover.

Statlig irakisk TV har sendt bilder av gatefeiringer over hele landet, i noe kringkasteren omtaler som «seieren» over IS.

Irakiske soldater feirer seieren over IS i Mosul. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix

Det irakiske militærpolitiet har avholdt en seremoni i Mosuls gamleby for å markere at dens operasjoner i byen var avsluttet.

– Fortsatt kamper

Til tross for at Abadi har erklært seier over IS, meldes det om pågående kamper enkelte steder i den irakiske storbyen. Skyting kunne fortsatt høres i det Statsministerens kontor gikk ut med uttalelsen.

Statlig irakisk TV melder ifølge CNN at IS-krigere fortsatt holder stand i en bydel.

Ifølge kanalen har Abadi beordret hæren til å fortsette å rydde opp i byen helt til de siste «lommene med fiender» er fjernet.

Tidligere søndag meldte sikkerhetskilder at soldatene var bare få meter fra å ha kontroll over hele byen, og at noen av de siste IS-krigerne i byen kastet seg i elva Tigris for å komme seg unna.

Forskanset seg i gamlebyen

Den irakiske offensiven for å drive den ytterliggående islamistgruppa IS ut av Mosul har vart i ni måneder. De siste ukene har vært tunge siden IS-krigere forskanset seg i de smale gatene i Vest-Mosuls gamleby.

Regjeringsstyrkene har hatt støtte fra forskjellige sjiamuslimske militsgrupper og av de kurdiske styrkene i Nord-Irak, samt flystøtte fra USA og andre land i koalisjonen for å bekjempe IS.

Rundt 915.000 innbyggere har forlatt hjemmene sine i Mosul siden offensiven startet i oktober, ifølge nye tall fra FN tidligere i uka. Rundt 200.000 av dem har flyttet hjem igjen, hovedsakelig til Øst-Mosul.