Bagdad: IS, som jevnlig utfører blodige angrep mot sivile i den irakiske hovedstaden, sier de også står bak dette blodbadet i bydelen Karrada.

Tallet på drepte har steget kraftig siden bomben eksploderte rundt midnatt lokal tid. Kilder i politiet og helsevesenet i byen opplyser til Al Jazeera søndag ettermiddag at minst 131 mennesker ble drept og 200 såret.

AFP melder om minst 119 drepte og over 140 sårede, mens BBCs politikilder opplyser at minst 125 mennesker ble drept.

Angrepet er det verste så langt i år i den irakiske hovedstaden, der flere hundre mennesker er blitt drept i nærmest ukentlige terroraksjoner i år.

To angrep

Mange unge mennesker og familier var fortsatt ute i gatene etter at solen hadde gått ned og fasten var brutt under den hellige måneden ramadan da bomben ble utløst. Mange av ofrene var ifølge øyenvitner barn.

Karrada er et middelklassestrøk i sentrum av Bagdad der flertallet av befolkningen er sjiamuslimer, men der det også bor mange kristne.

Den sunnimuslimske ekstremistgruppa IS sier i en melding at angrepet tok livet av et stort antall sjiamuslimer. IS har tidligere stått bak en lang rekke angrep mot sivile sjiamuslimer, som de anser for å være kjettere.

Flere angrep

Også i den østlige delen av byen eksploderte en sprengladning natt til søndag, og her ble minst fem personer drept og 16 personer såret. Så langt er det ingen som har påtatt seg ansvaret for dette andre angrepet.

De siste angrepene i Bagdad skjer en drøy uke etter at den irakiske hæren erklærte at IS var drevet helt ut av Falluja. Denne byen ligger om lag 50 kilometer vest for Bagdad.

Lover hevn

Iraks statsminister Haider al-Abadi lovet hevn da han besøkte åstedet i Karrada søndag ettermiddag, melder den statlige kringkasteren al-Iraqiya. Terrorgjenger utførte bombeangrepet etter å ha blitt «knust på slagmarken», sa statsministeren.

En video publisert på nett viser en sint folkemengde som kaster stein og bensinkanner mot Abadis bilkolonne.

Falluja var den første byen IS tok kontroll over i 2014. Kampene for å gjenerobre byen var harde. I løpet av ukene offensiven pågikk, flyktet rundt 80.000 personer fra byen, opplyser FN.