Temperaturen har falt til minus 30 i flere europeiske land. Snøstormer forårsaker trafikkaos, og noen steder er mennesker snødd inne. Andre steder har folk rett og slett frosset i hjel.

foto
Europas hjemløse og eldre er spesielt utsatt for kuldebølgen som har feid over kontinentet. Disse menneskene er polske og lever på gata i Brussel i Belgia. Foto: AP / NTB scanpix

Ifølge AFPs oversikt har minst 46 mennesker omkommet siden fredag, etter at en 75 år gammel nederlandsk mann falt gjennom isen mens han gikk på skøyter utenfor tettstedet Hank. Minst tre barn og to voksne har blitt reddet etter lignende hendelser i skøytelandet Nederland.

Flest menneskeliv har den brutale kulden krevd i Polen, der 18 har omkommet. Ytterligere seks har omkommet i Tsjekkia, i tillegg til fem i Litauen, fire i Frankrike og Slovakia, to i Italia, Serbia og Romania, og et dødsfall i Slovenia.

Hjemløse og eldre spesielt utsatt

Mange av de omkomne var hjemløse, selv om flere europeiske land i all hast har forsøkt å sørge for å få dem inn og ned i varme senger på herbergene rundt om i storbyene.

I Tyskland etterlyser en organisasjon for de hjemløse lengre åpningstider.

–Du kan dø av kulde på dagtid også, sier organisasjonens leder Werena Rosenke.

Eldre er også blant dem som er mest utsatt for kulda. I Frankrike har myndighetene bedt folk om å ta ekstra godt vare på eldre slektninger og naboer etter at en fransk kvinne i 90-åra ble funnet død utenfor pleiehjemmet sitt.

Vinterens kaldeste natt

Både i Sveits og Belgia var natt til onsdag den kaldeste hittil i vinter. På toppen av Glattalp i de sveitsiske alpene, 1.850 meter over havet, ble det målt minus 36 grader.

Kulda har nådd selv de vanligvis tempererte sørlige kystbyene Bierritz og Saint-Jean-de Luz i Frankrike, der folk har hentet fram skiene sine for å gå langs de snødekte strendene.

foto
Is henger fra frosne fontener i Brussel. Foto: Francois Lenoir/Reuters

I deler av Bosnia, Kosovo, Albania, Storbritannia, Italia og Portugal var skolene stengt på grunn av kulde og snø. I Irland forbereder folk seg på en snøstorm som ventes å gi rekordstore snømengder torsdag.

–Vi kan trygt si at innbyggerne i Ferrybank og Silverue tar #Beastfromtheeast seriøst, skriver en irlender på Twitter, under et bilde av tomme butikkhyller på et supermarked.

Mange kallenavn

Kuldebølgen er døpt «Beistet fra øst» av britiske medier, ettersom den stammer fra sibirområdet. I Nederland har de kalt den «Den sibirske bjørnen», mens i Sverige har de kalt den «Snökanonen från öster».

I Sverige er det først og fremst det kraftige snøværet, og ikke nødvendigvis kulda, som har skapt problemer. Der og i Danmark har kombinasjonen av snø og glatte veier ført til trafikkaos.

Rekordvarme i Arktis

Mens kulda herjer i Europa, har Arktis opplevd varmegrader og rekordhøye temperaturer.

Ifølge forskerne er det vanlig at varmebølger når området midt på vinteren ettersom undervannsstrømmene noen ganger snur. Men det er først de siste årene varmen har blitt så «ekstrem» som nå.

–De siste tre eller fire årene har det vært minst en av disse hendelsene der området rundt Nordpolen faktisk opplever temperaturer over null grader midt på vinteren, noe som er ganske spesielt ettersom det ikke er sollys, sier den canadiske polforskeren Walt Meier til CBC.