Spenning før debatten

Vil Sarah Palin bli knust av den hardtslående Joe Biden? Eller vil hun reise seg og få Biden til å fremstå som en erkeprodukt av det politiske maskineriet i Washington?

Saken oppdateres.

For en gangs skyld er amerikanerne opptatt av visepresidentdebatten. Palins tv-opptredener den siste tiden har sådd alvorlig tvil om at hun er skikket til jobben som visepresident, eventuelt president.

LES OGSÅ: McCain måtte korrigere Palin

- Generell og knapp

Avisen The New York Times har kikket på opptak av hennes tv-debatter da hun kjempet for å bli guvernør. Konklusjonen er at Palin der virker trygg og selvsikker. Innvendingen er at hun er veldig generell og at svarene nesten blir for korte. I stedet for å bli konkret, velger hun å fremme sin konservative filosofi.

En gjennomgang av det hun har gjort som guvernør viser en nokså pragmatisk politikk. Hun har ikke presset på for å få gjennomført sin verdikonservative agenda og har blant annet brukt økte inntekter fra skattlegging av oljeselskaper til å styrke utdanning og sette i gang program for elever med spesielle behov.

Joe Biden har tilbrakt en mannsalder i Washington. Hans problem er verken selvtillit eller kunnskap om sakene. Men senatoren har en lei tendens til å virke belærende og snakke ned til folk. Han kan treffe godt med en replikk, men klarer ikke å la det bli med det. Biden durer i vei og ødelegger for det gode poenget han startet med. Ifølge The New York Times sliter Biden med at tanken som dukker opp i hodet automatisk kommer ut av munnen, uten å ha vært innom noe filter.

Trent med kvinne

Spørsmålet er om han klarer å styre seg i debatten mot Palin. Palin, som elsker å fremstille seg som en hockey-mamma, en standard, folkelig amerikansk mor, liker å hogge løs på politikereliten i Washington. Tatt i betraktning Bidens fartstid i Senatet og hans mange posisjoner i saker, skulle det være et hav av materiale å ta av for Palin for å sette ham til veggs.

For at Biden skal få trening i å debattere med en kvinne og unngå å si noe upassende, har han trent med Michigan-guvernør Jennifer M. Granholm.

Den første debatten mellom Obama og McCain hadde ingen øyeblikk der en debattant plumpet uti. Det kan bi mer drama natt til fredag.

På forsiden nå