Rederiet Boa Offshore fikk i oktober i fjor enstemmig medhold i en voldgiftssak i Oslo mot selskapet Fevamotinico S.á.r.l., som er knyttet til Zjevago. Fevamotinico ble dømt til å betale tilbake 107,5 millioner kroner til Boa Offshores datterselskap Boa IMR AS.

Bjørnevik eier 63 prosent av Boa IMR, mens Zjevagos Calexco eier resten.

Bakgrunnen for tvisten var at Boa kansellerte byggingen av et nytt skip ved daværende Noryards Fosen i Rissa, kort tid før verftet gikk konkurs i oktober 2015. Skipet skulle eies i fellesskap av Boa og Zjevago, men ifølge Bjørnevik betalte ikke ukraineren inn sin del av egenkapitalen til deres felles eierselskap.

Det endte med at Bjørnevik kansellerte byggeavtalen, og krevde tilbake pengene Boa hadde betalt inn på forhånd til verftet. Zjevagos selskap, Fevamotinico S.á.r.l., var garantist for tilbakebetalingen.

Krone for krone

Ukraineren har hele tiden bestridt Bjørneviks garantikrav, og tok derfor ut stevning for Sør-Trøndelag tingrett i januar i år og krevde at voldgiftsdommen på 107,5 millioner skulle settes til side som ugyldig. Boa la ned påstand om frifinnelse.

Fevamotinico mente at voldgiftsdommen var ugyldig, blant annet fordi de mener Boas kapitalinnskudd i Boa IMR var ulovlig.

Boa hadde forskuddsbetalt flere leverandører til skipet som skulle bygge ved Noryards Fosen i Rissa. Ifølge dommen var det avtalt at Boa kunne benytte disse betalingene på vel 92 millioner kroner som del- og forskuddsbetalinger på skipet. Ifølge byggekontrakten skulle det avskrives kontraktssummen krone for krone, uavhengig av den underliggende reelle verdien.

Fevamotinico mente verdien av disse innskuddene var mye lavere enn 92 millioner, mellom 25 og 65 millioner kroner på grunn av rabatter, står det i tingrettsdommen.

- Ikke mot rettsprinsipper

I dommen fra tingretten står det at voldgiftsretten baserte seg dels på bevisvurdering av faktiske forhold, og at de alminnelige domstoler ikke kan overprøve voldgiftsrettens bevisvurdering.

- På kontraktsrettslig grunnlag fant voldgiftsretten at Boa hadde rett til å kansellere skipsbyggingskontrakten i den aktuelle situasjonen, noe som etter avtalen utløste selvskyldnergarantien som Fevamotinico hadde stilt. Retten finner det klart at denne rettsanvendelsen ikke er å anse som stridende mot fundamental rettsprinsipper, skriver tingrettsdommer Marianne Berg.

Fevamotinico hevdet også at voldgiftsdommen la til grunn et faktum som baserte seg på uriktige eller misvisende vitneforklaringer.

- Det er ikke tilstrekkelig å vise til at et vitne ikke har forklart seg overensstemmende med hva som anføres å være riktig faktum eller i strid med hva andre vitner har forklart, skriver dommeren.

- Vil vurdere anke

Advokat og partner Stein Pettersen i Wikborg Rein Advokatfirma sier det foreløpig ikke er bestemt om Fevamotinico anker tingrettsdommen.

- Den er en grundig drøftelse av spørsmålet, hvor jussen er belyst og de forholdene som er aktuelle i den konkrete saken er belyst på en grundig måte. Det betyr ikke nødvendigvis at vi er enige i den konklusjonen retten har trukket. Det vil vi vurdere i forbindelse med en eventuell anke, sier Pettersen.

Siden Boa fikk fullt medhold i tingretten, ble Fevamotinico dømt til å betale motpartens saksomkostninger på 200 000 kroner. Boas advokater hadde fremsatt et krav om dekning av omkostninger på 394 000 kroner.

Boa har startet en prosess om tvangsinndrivelse av pengene i Luxembourg, hvor garantisten Fevamotinico er hjemmehørende.

Boa Offshore varslet i november 2016 at de var i en alvorlig finansiell situasjon, og etter måneder med forhandlinger kom rederiet i fjor sommer frem til enighet med kreditorene om en gjeldsplan. Administrerende direktør Helge Kvalvik i Boa Offshore har tidligere sagt at pengene fra voldgiftsdommen skulle gå inn i gjeldsplanen.