Det var på en fredag tidligere denne måneden at Arbeidstilsynet etter tips dro på tilsyn på et byggeprosjekt i Bjarne Ness' veg på Nardo.

Oppe på taket jobbet det en person som ifølge Arbeidstilsynet ikke var sikret slik arbeidsmiljøloven krever. Blant annet var det ikke satt opp stillaser rundt hele bygget, slik at den som arbeidet på taket sto i fare for å falle ned på bakken om han mistet fotfestet.

- Det skal være en kollektiv sikring med stillas rundt taket, ikke bare en personlig sikring. At man har fallsikringssele når man arbeider skal være et tilleggsopplegg. Jeg er heller ikke sikker på om arbeideren hadde fallsikringssele, sier tilsynsleder Jan Erik Rinnan i Arbeidstilsynet.

Stanset arbeidet

På grunn av dette, vedtok Arbeidstilsynet at arbeidet måtte stanses umiddelbart. Dette ble også gjort. Men da Arbeidstilsynet kom tilbake på mandagen etter, var deler av taket allerede lagt. Betydelig mer enn da tilsynet var på besøk på fredag.

- Det var lite av taket som var lagt på fredag, så forskjellen da vi kom dit på mandag var stor. Nå har vi en sak gående for å få avklart hva som har skjedd, sier Rinnan.

Tok bilder

Det var Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje som tipset Arbeidstilsynet om arbeidet. Han var i liten tvil om at det var riktig å varsle om arbeidsforholdene.

- Jeg reiser ofte rundt til steder hvor det pågår bygningsarbeid etter tips fra medlemsbedriftene våre. Da får jeg se en del brudd på HMS-bestemmelsene, men det er sjelden så ille som i dette tilfellet. Trestillaset som var satt opp var utrolig amatørmessig oppført. Og taksikringen var helt fraværende, sier Sagmyr.

Han tok selv en tur innom stedet hvor arbeidet foregår den samme fredagen som tilsynet var på besøk, og kunne da se at arbeidet var avsluttet etter tilsynets besøk. På lørdag fikk han imidlertid oversendt bilder fra en kollega som er tilknyttet en av uropatruljens medlemsbedrifter. Bildet viser to personer som var i aktivitet på taket.

- Dette tyder på at de ikke er spesielt redde for konsekvensene. Det er akkurat det samme som pågår i andre bransjer. Bedriftene får pålegg, men bryr seg ikke. Er Arbeidstilsynet seriøse på at de vil dette til livs, bør de ta i litt og gjøre det slik at det svir for disse bedriftene, sier Sagmyr.

- Ikke fått stansingsvarsel

Arbeidstilsynet hevder overfor adressa.no at personen som var på taket mottok stansingsvedtaket skriftlig samme dag som tilsynet var på besøk. Dokumentet med stansingsvedtaket er også journalført i Arbeidstilsynets postjournal, og av dette går det frem at det var Byåsen tømrerservice som fikk vedtaket mot seg.

Eier og kontaktperson i Byåsen tømrerservice, Håkon Rønning, hevder imidlertid at han aldri har mottatt noe stansingsvedtak fra Arbeidstilsynet.

- Jeg har ikke fått overlevert noe vedtak om stans, verken skriftlig eller muntlig, hevder Rønning.

- Men på dokumentet hvor stansingsvedtaket er skrevet står ditt navn og din underskrift under feltet «mottatt av virksomheten»?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Var det en person fra ditt firma på taket da Arbeidstilsynet var på tilsyn fredag 8. mai?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Rønning.

- Vet du hvem som har utført arbeidet på taket?

- Det har byggherren gjort i egen regi, sier Rønning.

Adressa.no har vært i kontakt med byggherren, som også er eieren av boligen, men han nekter å kommentere saken.

Kan bli anmeldt

Tilsynsleder Rinnan forteller at Arbeidstilsynet ennå ikke har konkludert med hva de skal gjøre.

- Hvis noen har gjort noe som ikke er forskriftsmessig, er ett av virkemidlene vi har å anmelde foretaket. Men vi har ikke tatt stilling til dette i denne saken, sier Rinnan.

- Har byggherren lov til å legge taket i egen regi, det vil si som privatperson, selv om det er gitt vedtak om stans i forbindelse med takarbeid?

- Arbeidsmiljøloven gjelder for virksomhet som sysselsetter arbeidstaker, men innen bygg og anlegg gjelder sikkerhetsmessige krav også for virksomhet som ikke sysselsetter arbeidstaker. Det er vel så viktig å tenke helse og sikkerhet for privatpersoner. Som privatperson kan man kan gå opp på taket og gjøre en jobb, men man kan ikke hyre inn arbeidstakere for å gjøre jobben sammen med seg uten at de sikkerhetsmessige forhold er tilfredsstillende. Byggherre er fullstendig klar over hvem som har ansvar for tilfredsstillende sikring. Derfor jobber vi videre for å finne ut hva det er som har skjedd i dette tilfellet, sier Rinnan.