Silje Havdal satt sammen med kollegaer hos BN Bank og diskuterte om det egentlig lønner seg å handle inn til påskeferien i Sverige.

- Vi ble ikke helt enige, så jeg bestemte meg for at dette må jeg finne ut av, sier Havdal som er forbrukerøkonom. Hun skrev ned en handleliste med typiske matvarer folk kjøper til påske. Hun handlet disse i en norsk butikk før hun tok «fleskbussen» over til Storlien i Sverige og kjøpte tilsvarende varer der.

Gratis buss: Silje Havdal foran "fleskbussen". Denne er gratis, og da lønner det seg mer å ta turen over grensa enn om du må kjøre selv. Foto: Privat

Hjemme igjen kunne hun sammenligne de to ulike kassalappene.

- Se, det er så å si akkurat samme sluttsum, sier Havdal. I Norge måtte hun betale 1364 kroner. Kassalappen i Sverige endte på 1329 svenske kroner, noe som tilsvarer 1261 norske kroner.

Travel dag: Forbrukerøkonom Silje Havdal handlet først i Trondheim før hun dro til Sverige og kjøpte det samme. Det ble med mange handleposer hjem.

Dobbelt så mye ost

- Jeg betalte nesten det samme, men hovedinntrykket mitt er likevel at du får mye mer for pengene i Sverige, sier Havdal. Hun begrunner dette med at hun fikk mye mer av flere av varene i Sverige enn i Norge.

Norske matvarer: Dette var det som ble med Silje Havdal hjem fra nærbutikken hennes i Trondheim.
Svenske matvarer: Dette endte Silje Havdal opp med etter en handlerunde i Sverige.

- Jeg kjøpte blant annet en ost i Norge til 103 kroner, denne var på ett kilo. For 113 svenke kroner, altså så å si samme sum, fikk jeg en ost på to kilo. Og se på disse to pakkene med skinke. Det er nesten samme pris, men det er nesten tre ganger mer skinke i pakken kjøpt i Sverige, sier Havdal som også kjøpte 1,6 kilo med kjøttboller til 159 kroner i Norge, mens hun fikk to kilo kjøttboller for 99 svenske kroner.

Mye svensk skinke: Pakken med skinke til venstre på bildet kostet 35 svenske kroner, mens den norske pakken til høyre kostet 30 kroner.

Havdal har kjøpt det som sto på handlelisten to ganger, men det er selvsagt ikke helt samme produkt, siden de to butikkene har ulikt vareutvalg. Hun har likevel prøvd å finne det svenske produktet som ligner mest på det først kjøpte i Norge.

Kjøp appelsinene hjemme!

- Men ikke alt er billigere i Sverige, sier Havdal som har planlagt en tacomiddag i påska. Tacosausen, krydret og tortillaen kan hun like godt kjøpe her hjemme.

Tacokrydder: Du må ut med 15 svenske kroner for en pose tacokrydder. I Norge fant Silje Havdal samme pose til 3,40 kroner.

- Tacoproduktene er faktisk dyrere i Sverige og det samme gjelder pølser, pølsebrød og ketchup. Og frukt og grønt, sier Havdal som kjøpte med seg en pose appelsiner i begge butikkene. I Norge koster en kilo appelsiner åtte kroner, mens kilosprisen i Sverige er på hele 23 svenske kroner.

Frukt billigere i Norge: I Norge koster en kilo appelsiner åtte kroner, mens kilosprisen i Sverige er 23 kroner. De "norske" appelsinene til venstre på bildet er også langt større - og slik sett mer fristende.

- Men alt som er usunt er billigere i Sverige, sier Havdal som selvsagt også kjøpte med en pose smågodt. For en kilo smågodt i Sverige betalte hun 45 svenske kroner, mens hun måtte hun med 150 kroner for samme mengde i Norge.

Billigere godteri: Det overrasker vel ingen at godteriet er mye dyrere her hjemme enn i Sverige.

Mye billig blir dyrt

- Men alt i alt mener du det lønner seg å gjøre påskehandlingen på andre siden av grensen?

- Maten er jo billigere der. Men hvis du skal kjøre egen bil må du jo ta med utgiften til det også, da kan vinninga fort gå opp i spinninga. Jeg tok «fleskbussen» som er gratis. Og så spørs det selvsagt om du også skal kjøpe alkohol, tobakk og snus, da vil det lønne seg mer. Jeg kjøpte kun matvarer, men alkohol og tobakk er langt billigere i Sverige, sier Havdal som også mener billig ikke er billig, hvis vi kjøper for mye.

- Der lett å bli revet med i Sverige, nettopp fordi så mange varer er billigere enn her hjemme. Men dersom du ender opp med å kjøpe mye mer enn du hadde tenkt og strengt tatt behøver, så kan også det billige blir dyrt, advarer Havdal.

- Ja, og trenger familien strengt tatt to kilo ost?

- Den kan du jo dele i to og fryse ned halvparten til senere, sier forbrukerøkonomen.

Mye svensk ost: En kilo ost i Norge kostet 103 kroner, mens to kilo svenskost kostet 113 kroner.

Velg riktig valuta

Havdal ber også dem som skal til Sverige i påskeferien huske å betale med svenske kroner.

- Kunden foran meg i kassekøen spurte han som jobbet i kassen hvilken valuta det lønte seg å betale med, og han fikk til svar at han burde betale i norske kroner. Det er feil, en tommelfingerregel er at man alltid skal velge den valutaen som er i det landet man betaler. Dette på grunn av kurssetting og veksling. Velger man å betale i norske kroner, er det butikken som setter kursen, og de tar seg ofte godt betalt, sier Havdal.

Havdal legger også til at den norske kronen har styrket seg mot den svenske. I jula fikk du en hundrelapp mot en hundrelapp, men nå gir hundre norske kroner 95 svenske. Det er lenge siden kursen har vært såpass god, og dette bidrar også til at man sparer litt ekstra på å ta handleturen i Sverige.

Hun minner oss også på at du faktisk ikke har lov til å handle for mer enn 3000 kroner dersom du er på dagstur. Dette ifølge tollreglene.