Historien om Orkel er nesten for utrolig til å være sann. Det startet i 1949 med at Johan Gjønnes begynte å lage leketøy og trehjulssykler for det lokale markedet.

Siden har Jarl og Erlend Gjønnes, Johans sønn og sønnesønn, tatt fannremsbedriften ut i verden. De har lyktes til fulle. I dag leverer Orkel AS sitt spesialprodukt, kompaktoren, til 70 land!

Det som startet med produksjon av leker og trehjulssykler i 1949, er i ferd med å bli en milliardbedrift. Foto: Orkel

Mange oppslag

ST har de siste årene hatt en rekke oppslag om bedriften på Fannrem. Artiklene har handlet om en bedrift det det aller meste har gått én vei: oppover.

Denne artikkelen blir intet unntak i så måte. Framtidsutsiktene for Orkel er nemlig så gode at man nesten må spørre opp igjen:

«Hørte jeg riktig nå?»

Eventyrlig vekst

Hør bare på dette budskapet fra Jarl Gjønnes:

– I 2018 hadde Orkel AS en omsetning på 132 millioner kroner. I 2021 var omsetninga oppe i 282 millioner kroner. Vi hadde mer enn ei dobling i omsetning i løpet av tre år, forteller Gjønnes – før han røper hva bedriften har budsjettert med i 2022:

– Vi regner med at denne veksten skal fortsette, og forventer ei omsetning på over 400 millioner kroner i år.

Denne doningen har gjort fannremsbedriften Orkel til en kjempesuksess på verdensmarkedet. Foto: Catharina Morken

Milliardbedrift

Og som ikke det var nok:

– I 2026 tror vi at vi vil være om lag 300 ansatte. Der er mer enn ei dobling sammenlignet med dagens tall. Når det gjelder omsetning, vil den være på rundt en milliard.

Og det stopper ikke der:

Orkel anslår at selskapet som helhet, Orkel holding, kan komme opp i ei omsetning på 2,5 milliarder i 2026, og en arbeidsstokk på 400!

(Orkel holding består at Orkel AS, Gjønnes eiendom AS og Orkel direkte.)

Trenger flere ansatte

Samtidig planlegges investeringer i hundremillionerkronersklassen.

– Så fort snøen er borte, starter vi arbeidet med å sette opp en ny produksjonshall. Den vil ligge øst på tomta vår, inn mot Thamshavnbanen.

De store byggene på Orkel-tomta skal fylles med flere ansatte.

– Dette betyr at vi trenger sveisere, industrimekanikere, ingeniører og markedsfolk. Flere ny markedsmuligheter ligger foran oss.

– Så dere er allerede nå på jakt etter folk?

– Ja, hver dag.

Norsk arbeidskraft

Han legger til at Orkel har gode erfaringer med å bruke norsk arbeidskraft, og det ønsker de å fortsette med:

– Norsk arbeidskraft er nøkkelen til suksess. Norske arbeidere er løsningsorientert, selvstendige og dyktige når det gjelder digitalisering. Veldig mye av den teknologien som Orkel utvikler, har et sterkt innslag av digitalisering og datakraft.

Orienterte i formannskapet

Onsdag fortalte Jarl Gjønnes formannskapet i Orkland om bedriften som faren hans la grunnlaget for mer enn 70 år siden, og som sønnen hans nå har tatt over.

Selv er han leder for morselskapet, Orkel holdning.

Det som er nøkkelen til Orkels suksess, er at de har greid å utvikle rundballteknologien og gjøre den relevant for mange andre materialer enn gras, høy og halm.

– Vi utviklet dette konseptet i 2002. Først nå begynner verden å skjønne hva dette er, sa Jarl Gjønnes til formannskapet.

Mais og hamp

ST har i flere reportasjer skrevet om Orkels inntreden i det kinesiske markedet.

– «Verdenskua» spiser ikke gress, den spiser mais, sa han til politikerne.

Og nettopp maismarkedet har vist seg å være midt i blinken for Orkel-teknologien med å presse i rundball. I dag selges Orkel-kompaktoren til rundt 70 land.

Det er ikke bare mais som presses. På det amerikanske markedet blir kompaktoren brukt til å presse hamp; cannabis til medisinsk bruk.

Mange materialer

Men det stopper ikke med høy, halm, gras, mais og hamp.

– Rundballpressa vår kan presse 30 forskjellige materialer. Det handler om alt fra avfall og landbruk til industriell produksjon. Mens ei vanlig rundballpresse kan presse bare høy, halm og gress, tar kompaktorteknologien dette videre. Vi startet så vidt med dette for 20 år siden, men det er likevel et jomfruelig marked.

Spon i rundball

Nettopp denne jomfrueligheten – det at potensialet fortsatt er så stort – er årsaken til at Orkel kan operere med så spennende framtidsplaner; som det å bli milliardbedrift i løpet av få år.

Ett av de nye produktområdene er relatert til bedriftens «nabo» på Fannrem:

– Vi er gullpartner med Varig Orkla arena, og har fått et stort utstillingsvindu på den nye travparken. I den forbindelse ønsker vi å markedsføre et materiale vi nettopp har utviklet, og det er spon i rundball.

Jarl Gjønnes og Orkel forventer seg mye av gullavtalen de har inngått med det nye travanlegget – som nærmest er for nabo å regne for bedriften. Foto: Catharina Morken

Samarbeid med Talgø

– Vi har inngått et samarbeid med Talgø Møretre, der vi kjøper spon av dem. Dette sponet pakkes i rundball av vår kompaktor på deres område. Vi skal selge det gjennom Orkel direkte til det norske husdyrmarkedet. Vi vil opprette nettsalg, og så kan kundene hente ut sponballene rundt om i landet og i Sverige. Vi tror vi er inne i en ny nisje. Spon som er presset i rundball blir billigere for kundene, og det blir mer tilgjengelig ved at de kan bestille på nett.

Gjønnes antyder at prisen vil bli under det halve sammenlignet med det man i dag betaler for spon i firkantballer.

Orkel er allerede i gang med å presse spon som de kjøper fra Talgø Møretre. Foto: Privat

Miljøvennlig og rimelig

– Dessuten er det miljøvennlig, for det kreves langt mindre logistikk for rundballene, som er ti ganger større enn firkantballene. Vi har allerede foretatt prøvepressing der sponet er brukt på Leangen. De har vært kjempefornøyd, sier Gjønnes.

Han understreker at dette med spon bare er ett eksempel på potensialet i teknologien som er utviklet på Fannrem:

– Spon er bare ett materiale som kan gå i rundball. Kanskje er det ti andre materialer som kan være aktuelle Norge. På verdensbasis er det mye mer. Disse mulighetene gjør at vi vil trenge enda mer folk i årene som kommer.

Skiller seg ut

Orkland har mange store bedrifter. De fleste er lokalisert på Orkanger, og de aller største er i all hovedsak eid av utenlandske selskaper. Det gjelder både for smelteverkene og de fleste store leverandørbedriftene til offshorenæringa.

Orkel er heleid i Orkland – av familien som hele tida har stått ved roret; Gjønnes-familien.

Jarl Gjønnes understreker at deres estimater for omsetning og arbeidsstokk flere år fram i tid, kan endre seg. Det kan skje uforutsette ting.

Men dersom det går slik Orkel-ledelsen har all grunn til å tro, vil Orkel i løpet av få år være den største bedriften i Orkland.