Det bekrefter han i en tekstmelding til Adresseavisen fredag ettermiddag. Fristen fra Salmar for å akseptere tilbudet om å kjøpe aksjene i NTS går ut fredag klokken 16.30.

Aksjer verdt seks milliarder

Budet fra Salmar, og etterfølgende verdistigning, priser det konfliktfylte oppdrettsselskapet NTS i Rørvik til over 15 milliarder kroner. Via familieselskapet Gåsø Næringsutvikling AS er Helge Gåsø (60) og hans familie den største eieren i NTS med 37 prosent av aksjene.

Budet fra Salmar verdsetter Gåsøs eierpost i NTS til rundt seks milliarder kroner. Deler av oppgjøret ville blitt betalt i form av kontanter, mens en annen del av betalingen er aksjer i børsnoterte Salmar ASA, som er et av verdens største lakseoppdrettsselskaper.

Frøyværinger kiver

Helge Gåsø har ikke besvart Adresseavisen spørsmål om hva som nå vil skje. På forhånd ble det betraktet som svært lite sannsynlig at Gåsø og Salmars Gustav Witzøe ville eie NTS i fellesskap.

Witzøe og Gåsø er begge fra Frøya, men det betraktes ikke som at de har et nært forhold.

Rederi i bryllupsgave

Da Helge Gåsø kom inn i NTS i Rørvik i Nærøysund og ble største eier i oppdrettsselskapet, la han inn verdien av rederiet Frøygruppen som han har bygd opp. Rederiet er børsnotert og har en rekke skip som er spesialbygd for å gjøre tjenester for lakseoppdrettere. En av spekulasjonene har vært at Gåsø ville få med seg Frøy når han gikk ut av NTS.

Laksekamp: Mens lakseprisen har bikket over 100 kroner per kilo, pågår fortsatt en dragkamp mellom Gustav Witzøe og Helge Gåsø om eierskapet i NTS. Foto: Morten Antonsen

Ble kastet ut

Uroen som har preget NTS i snart et halvt år startet med at en gruppering av lokale aksjonærer i Ytre Namdal kastet Helge Gåsø fra selskapet i styret. Det ble av flere kritisert som oppsiktsvekkende at den største eieren i en børsnotert bedrift ikke fikk sitte i styret i selskapet.

I et intervju i Adresseavisen i februar sa Gåsø dette:

– Det er skremmende å se den ensidigheten som den andre siden legger til grunn. De har selv pekt på behovet for god eierstyring, men det de foreslår strider mot alle prinsipper for god eierstyring, sa Helge Gåsø.

Ble kastet igjen

Han ble senere kastet av den samme lokale grupperingen som styreleder i oppdrettsselskapet NRS, som har hovedkontor i Trondheim. NTS eier 68 prosent av aksjene i NRS. Etter det har det vært en åpen konflikt mellom datterselskapet NRS og morselskapet NTS. Konflikten kan være enestående i norsk næringsliv.

På et tidlig tidspunkt har Salmar sikret seg så vidt over 50 prosent av aksjene i NTS. Selgere er blant andre de samme lokal grupperingene som gikk i striden mot Helge Gåsø.

Fornøyd: Gustav Witzøes Salmar skriver en børsmelding fredag ettermiddag at oppdrettskjempen er fornøyd, selv om de har lyktes med å kjøpe bare knapt 52,7 prosent av NTS. Foto: Terje Svaan

Laber uttelling

Salmar melder fredag kveld at en foreløpig opptelling viser at kun eiere av 52,68 prosent av aksjene i NTS har akseptert budet. Akseptandelen inkluderer de 50,1 prosent som aksepterte tilbudet på et tidlig tidspunkt.

Fornøyd, likevel

Selv om Salmar bare såvidt kom over halvparten av aksjene, skriver selskapet i en børsmelding at selskapet er fornøyd med resultatet av kjøpet av NTS-aksjer.

«Salmar er fornøyd med oppslutningen av aksepter, som gjør at NTS vil bli et datterselskap av Salmar ved gjennomføring av tilbudet. Forutsatt at tilbudet gjennomføres, vil Salmar oppfylle tilbudsplikten med et kontanttilbud på de resterende aksjene i NTS i tråd med gjeldene rett.»

Med mindre det skjer en annen utvikling, vil resultat av dragkampen om NTS bli at Salmar eier knapt 52,7 prosent og at Gåsø Næringsutvikling eier 37 prosent av aksjene i oppdrettsselskapet som har det meste av virksomheten i Ytre Namdal og resten på Island.

Trenger ja fra Konkurransetilsynet

Salmar skriver videre i børsmeldingen at det Frøya-baserte oppdrettsselskapet på én bestemt forutsetning likevel kan komme til å gå fra tilbudet om å kjøpe NTS.

Gustav Witzøe sier til Adresseavisen at de eneste forbeholdene som gjenstår er en selskapsgjennomgang – såkalt due diligence – som fortsatt pågår, samt at Konkurransetilsynet må godkjenne overtagelsen.