Konkursen i fjor i familiebedriften Reinertsen AS var et hardt slag for Torkild Reinertsen (66), men opp av asken fra en av de største konkursene i Trondheim noen gang stiger forretningsmuligheter som kan bli viktige for det grønne skiftet i Norge og resten av verden.

- Det har vært et tungt år på grunn av konkursen, men du verden hvor begeistret jeg er for fremtiden, sier Torkild Reinertsen.

Nye Reinertsen

Gamle Reinertsen, som var en av Trondheims største arbeidsplasser, var i stor grad knyttet til olje og gass. Nye Reinertsen skal jobbe med hvordan naturgass kan gå fra å være en del av klimaproblemet, til å bli en del av løsningen. Torkild Reinertsen har investert 20 millioner kroner i selskapet Reinertsen New Energy AS. Foreløbig er det en mellomstor virksomhet med 35 ansatte.

- Men potensialet er stort. Vi kan bli 150–200 medarbeidere i løpet av et par år, hvis våre planer slår til, sier Geir Suul, administrerende direktør i Reinertsen New Energy.

Klimabedrift: Torkild Reinertsen (nærmest kamera) står i spissen for en trondheimsbedrift som satser på de store linjer i det grønne skiftet. Geir Suul i midten, Thomas Reinertsen bakerst.

Dele naturgassen i to

Reinertsen har rettighetene til en oppfinnelse fra Sintef, en membran, som gjør det mulig å skille naturgass i to bestanddeler: Hydrogen og karbondioksid (CO2). På den måten kan hydrogen brukes som utslippsfri og klimasnill energikilde, mens CO2 kan transporteres og lagres som avfallsprodukt.

LES OGSÅ: Reitans Uno-X legger hydrogen-stasjon i Trondheim på is

Håper på Tjeldbergodden

- Reinertsen har foreslått å etablere et fullskala testsenter for separasjon av naturgass på Tjeldbergodden, der Equinor (tidligere Statoil, journ.anm.) har en fabrikk der de produserer metanol fra naturgass. Stedet er ideelt for et slikt testanlegg. Der kan vi vise verden at det faktisk er mulig å produsere hydrogen helt rent, uten klimautslipp, sier Torkild Reinertsen.

Et av elementene i teknologien har i lang tid vært testet på Tjeldbergodden. Forsøkene pågår ennå.

- Vi skal til høsten oppgradere testene på Tjeldbergodden, sier Thomas Reinertsen, sønn av Torkild og leder for datterselskapet Hydrogen Mem-Tech AS. Det er dette selskapet som eier rettighetene til membranteknologien.

LES OGSÅ: Vil ha hurtigbåter på hydrogen

Investorer går inn

Investorer i Trondheim har så stor tro på teknologien og metoden med å skille hydrogen og CO2 at de har satset penger på selskapet. Hydrogen Mem-Tech har gjennomført en kapitalutvidelse, der flere kjente forretningsnavn i Trondheim er representert, blant andre disse: Jenssen (Grilstad Fabrikker), Maske (grossistbedrift), Andersen (Motortrade) og Wist (bil og finans). Reinertsen er fortsatt største eier med 67 prosent eierandel.

Fabrikk i Fossegrenda

I det siste har flere bedrifter annonsert at de vil starte industriell produksjon i Trondheim, basert på avansert teknologi. Hydrogen Mem-Tech melder seg på.

- Vi skal i høst bygge en fabrikk i Fossegrenda, der vi skal produsere membran-separatorer for salg internasjonalt, sier Thomas Reinertsen.

Hensikten med membranene er å separere naturgass til hydrogen og CO2 for at det skal bli en klimaløsning. Men også dagens fossilsamfunn har bruk for de samme membranene, men da slik at CO2 blir sluppet ut i atmosfæren.

- Verden rundt er det om lag 1000 olje- og gassraffinerier. Alle disse er potensielle kunder, fordi vår membran gir raffineriene en billigere metode for å produsere hydrogen, sier Thomas Reinertsen.

Industriell produksjon av hydrogenmembranen skal etter planen starte på nyåret 2019.

Verdi: 100 millioner

Til nå har Reinertsen New Energy vært en godt bevart hemmelighet. Torkild Reinertsen gleder seg over at investorer likevel har fått øynene opp for dem.

- Hydrogen Mem-Tech AS har egenkapital på 20 millioner kroner. En verdivurdering peker på at markedsverdien er 100 millioner, så her er det både muligheter og forventninger, sier Torkild Reinertsen.

På børsen?

Far og sønn Reinertsen er ikke fremmed for at deler av virksomheten kan bli børsnotert.

- Vi ønsker å beholde kontrollen, men vi kan gå på børs med for eksempel hele eller deler av Hydrogen Mem-Tech på et tidspunkt. Ingen avgjørelser er tatt, og det er uansett ikke aktuelt akkurat nå, sier Thomas Reinertsen.

Klimaløsning? Torkild Reinertsen (nærmest kamera) står i spissen for en trondheimsbedrift som satser på de store linjer i det grønne skiftet. Geir Suul i midten, Thomas Reinertsen bakerst.

Også offentlige etater har tro på Reinertsens planer.

- Vi får støtte til dette fra Forskningsrådet, Gassnova og Innovasjon Norge, sier Thomas Reinertsen.

LES OGSÅ: Trude fra Trondheim skal gi råd i det amerikanske senatet

Tre problemer

Selv om Reinertsen har teknologi, kapasitet, pågangsmot og kunnskap, er det likevel alt annet enn enkelt å omsette en plan til en løsning på verdens klimaproblemer. For det første skal naturgassen separeres i to, det vil si hydrogen og CO2. For det andre skal det bygges opp markeder som kan anvende hydrogen som energikilde. For det tredje må det bygges infrastruktur for å transportere og lagre CO2.

- Statens arbeid med karbonfangst fra et industrianlegg og et avfallsanlegg viser at det er fullt mulig å bygge en infrastruktur også for transport og lagring, sier Torkild Reinertsen.

Hydrogen kan lages fra naturgass. Den andre måten å fremstille dette grunnstoffet på er ved elektrolyse, der innsatsfaktoren er elektrisk energi.