Sist onsdag gikk 70-80 beboere i fakkeltog i protest mot utbyggingsplanene i Bromstadenga borettslag, der Bye er styreleder.

- Bye har som heltidsjobb å drive eiendomsutvikling, og er aktiv i mange selskaper. Det synes jeg er betenkelig, sier nabo Merethe C. Vadseth.

Bor ikke i borettslaget

På en ekstraordinær generalforsamling onsdag diskuterte beboerne i Bromstadenga behovet for å ta opp et lån på 100 millioner kroner for å finansiere byggingen av et nytt parkeringshus. Tidligere har borettslaget vedtatt å bygge nye blokker med 76 leiligheter på området som i dag brukes om parkeringsplass.

Utbyggingsplanene har møtt massive protester, særlig fra naboene i Tingsletta borettslag, men også internt i Bromstadenga. Kritikerne mener beslutningsprosessen har vært udemokratisk, informasjonen mangelfull, og at beboere er blitt manipulert.

- De har ikke vist noen vilje til å høre på oss. De ønsker å bygge ut, og vil gjøre det på sin måte, sier Stein Henrik Nielsen, styreleder i Tingsletta borettslag.

Lysforhold og utsikt for en stor andel av beboerne i Tingsletta vil bli forringet som følge av de nye blokkene, og folk gruer seg til byggeperioden som vil pågå i flere år. Mange vil dessuten få større gåavstand til parkeringsplassen de leier av Bromstadenga.

Kritikken retter seg særlig mot styreleder Terje Bye, som flyttet fra Bromstadenga borettslag i 2010. Privat har Bye en rekke engasjementer i eiendomsbransjen. Dokumenter Adresseavisen har fått tilgang til, viser at Bye gjennom selskapet Circulus ved flere anledninger har tilbudt seg å stå i spissen for liknende byggeprosjekter flere steder i byen.

Bye og styrets nestleder Fred Nilsen får dessuten et avtalefestet honorar på 700 kroner for hver time de legger ned i arbeidet med utbyggingsprosjektet. I fjor utgjorde honoraret 236 000 kroner for de to til sammen. Ordinært styrehonorar på cirka 50 000 kroner per medlem kommer i tillegg.

Forretningspartner med utbyggeren

I 2013 ba borettslaget om tilbud fra utbyggere som ønsket å gjennomføre byggeprosjektet på Bromstadenga. Fire interessenter meldte seg. Etter å ha vurdert tilbudene sammen med sin advokat, ga styret oppdraget til Primahus Bolig fra Stjørdal.

Avtalen innebærer at borettslaget får et vederlag på 31 millioner kroner fra Primahus. Primahus kan selv se fram til store inntekter når de 76 leilighetene er solgt.

Byes forretningspartner Svein Kåre Wognild er storeier i Primahus. De to driver forretninger sammen i Nye Mellomveien 18 AS og Garantiselskapet AS, stiftet i 2014 og 2015.

Styrelederen i Tingsletta, Stein Henrik Nielsen, sier dette om å ha roller:

- Hvis Bye ikke har spilt med åpne kort overfor beboerne, er det jo påfallende, sier han.

Nielsen er også kritisk til at Bye i dokumentene forespeilet beboerne i Bromstadenga en husleieøkning på 70 prosent dersom de stemte nei til utbyggingen.

- Det er en svært uvanlig framgangsmåte i et borettslag å kombinere et stort utbyggingsprosjekt og behovet for vedlikehold på en slik måte, sier Nielsen, som også har erfaring som styreleder i to andre borettslag.

Avviser kritikken

Bye avviser at informasjonen har vært mangelfull og beslutningsprosessen udemokratisk, og sier utbyggingsprosjektet ble initiert for å bedre på parkeringssituasjonen, og samtidig unngå en kraftig økning i husleia.

Bye bekrefter at han var med på å gi Primahus oppdraget, og sier han aldri vurderte å melde seg inhabil.

- Jeg har ingen problemer med å forstå at spørsmålet blir stilt, men jeg har heller ingen problemer med å bli sett i kortene. Alle medlemmene i styret sitter med veldig god samvittighet for dette prosjektet. Vi er stolte over det vi har fått til, sier han.

- Da avtalen ble inngått i 2013, hadde jeg ingen relasjon til Wognild ut over at jeg visste hvem han var. Det vi har av samarbeidsprosjekter, er igangsatt seinere, framholder Bye.

- Ingen egeninteresse

Eiendomsutvikleren kan ikke se noe galt i at han privat har forsøkt å dra i gang liknende byggeprosjekter andre steder i byen.

- Jeg skjønner at spørsmålet blir stilt. Samtidig er det sånn at jeg har en sivil jobb, og den er mye relatert til eiendom. Jeg har tilegnet meg betydelig kunnskap gjennom prosjektet på Bromstadenga, og blitt forespurt fra flere borettslag om jeg kunne bistå dem i liknende prosesser, sier han.

- Du har ingen annen agenda enn beboernes beste på Bromstadenga?

- Det er helt utenkelig og helt umulig at personer i styret i borettslaget har noen som helst egeninteresse i dette. Alle vedtak vurderes av tredjepart, representert ved vår revisor og vår advokat.

Adresseavisen omtalte konflikten rundt Bromstadenga-utbyggingen også i 2013. Bye er kritisk til at avisa lar motstanderne slippe til på nytt.

- Jeg skal være den første til å innrømme jeg har vært utrolig tålmodig, men nå er strikken tøyd vel langt knyttet til enkeltpersoner i styret. Dette begynner å likne en form for heksejakt. Utbyggingen er vedtatt av generalforsamlingen i 2012, og enstemmig godkjent i bygningsrådet. Det er ingen som helst sannsynlighet for at den blir stoppet. Det kommer aldri til å skje, sier han.