Det er vanvittig av UDI å betale en døgnpris på 700 kroner ved campingplasser og moteller, mener han.

- Mange av dem ville akseptert en pris på halvparten av det de får av UDI, sier Jørgensen.

Alle får samme pris

For ni midtnorske hoteller, pensjonater og campingplasser som er omgjort til akuttmottak, kan flyktningkrisen gi inntekter på opptil 130 millioner kroner. Det går fram av driftsavtalene som er inngått med Utlendingsdirektoratet (UDI).

Avtalene har en varighet på to måneder. Det gir overnattingsstedene en inntekt på 52 millioner kroner. Benytter UDI seg av retten til å forlenge avtalene med fire måneder, stiger inntekten til 130 millioner.

UDI betaler rundt 700 kroner per døgn for akuttplassene, uavhengig av om flyktningene bor på hotell eller i campinghytte. Der er fire-fem ganger mer enn prisen på en permanent mottaksplass i Midt-Norge. Renhold og mat er inkludert i de 700 kronene.

Åtte millioner på to måneder

Stav Hotell er et velkjent landemerke langs E6 nord for Trondheim. I 2014 hadde hotellet en omsetning på 10 millioner kroner, og et underskudd på 1,8 millioner.

Etter at hotellet i november åpnet dørene for opptil 188 flyktninger, fylles kassen med åtte millioner kroner på to måneder.

Stav ble onsdag tømt for gjester som følge av bekymringsmeldinger. Ifølge UDI vil hotellet få betalt for 188 plasser ut avtaleperioden på to måneder, selv om sengene står tomme.

Bak hotellet står den mediesky investoren Francis Stückrath Hay, som eier en mengde eiendommer i og rundt Trondheim.

«Ser i avisene at det skrives mye om asylbaroner og slikt, men har ikke noe forhold til mye av det som omtales, og heller ikke noe ønske om å fremstilles som asylbaron», skriver Hay en e-post til Adresseavisen.

«Vi synes det er bra å kunne bidra med innlosjering av asylsøkerne på denne måten, og er glad for å kunne hjelpe. I tillegg tjener vi også penger på driften, og det er en fordel», fortsetter Hay.

Dyrere å drive

Hay vil ikke kommentere avtalen med UDI, men påpeker at et akuttmottak er langt dyrere i drift enn et vanlig hotell.

«Det er lett å fokusere på inntektssiden, men dette har også en betydelig kostnadsside og andre utfordringer», skriver han, og peker blant annet på at noen har hatt problemer med å få tegnet forsikring.

Også Oppdal turisthotell, Kristiansund Hotell, Steinkjersannan Hotell og Vikhammer Motell ligger an til å tjene 3-4 millioner kroner i måneden på å tilby akuttplasser.

Betaler 4170 kroner for campinghytte

UDI har også opprettet akuttmottak på to campingplasser i regionen. Westcamp i Kristiansund tilbyr over 200 plasser, mens Vikhammer Camping i Malvik har 60. Også campingplassene får rundt 700 kroner per døgnplass.

På Vikhammer camping bor asylsøkerne i campinghytter.

- Det er klart det betyr mye. Dette er ei tid vi ellers ikke ville hatt folk, sier daglig leder Stein Gjølmesli.

Sommerstid leier han ut hyttene for mellom 500 og 1350 kroner døgnet. Nå får han opptil 4170 kroner for de største hyttene. Gjølmeslid sier det var han som foreslo prisen på 695 kroner døgnet i kontraktsforhandlingene med UDI.

- Det blir feil å si at det er en vanvittig høy pris. Det er en god pris, og høyere enn det vi oppnår om sommeren. Samtidig er det utrolig mye med det. Jeg er på jobb fra tidlig på formiddagen til halv tolv hver kveld, sju dager i uka, sier Gjølmesli.

Maten får han levert av To Kokker i Trondheim, som tar 295 kroner per gjest per døgn. Gjølmesli driver også akuttmottak med 160 plasser på Vikhammer Motell like ved.

- Så langt har det gått veldig fint. De er akkurat som andre gjester, understreker han.

Enkel standard lønner seg

Dosent Helge Jørgensen ved Norsk hotellhøgskole mener en døgnpris på 700 kroner er høyt.

- Campingplassen tjener veldig mye, motellet tjener mye, og hoteller tjener akseptabelt, sier han.

Likevel forstår han at UDI betaler samme pris uansett standard.

- UDI må være veldig forsiktige med å sette forskjellig pris på flyktningene. Men jeg synes det er vanvittig at de skal betale så mye. Her har de vært i en skvis, sier han.

Førstelektor Arild Røkenes ved Universitetet i Tromsø understreker at det er myndighetenes ansvar å sette riktig pris.

«Dersom eierne tjener veldig mye på andres nød, er det ikke akkurat noe å beundre. Vi skal imidlertid ikke glemme at det vil være aktører som tar et etisk ansvar, og (..) risikoen forbundet med å etablere et mottak i egen bygningsmasse», skriver Røkenes i en e-post.

UDI: - Situasjonen var prekær

UDI Midt-Norge opplyser at de har begynt å busse asylsøkere fra diverse akuttmottak, inkludert Stav hotell, videre til ordinære mottak.

- Vi har begynt med barn i skolepliktig alder, sier Tove Cecilie Fasting i UDI Midt-Norge.

I forrige uke åpnet tre ordinære mottak i Midt-Norge: På Hitra, i Steinkjer og i Kristiansund. Det er derfor flere ledige plasser ved akuttmottakene, men kontraktene løper, og UDI må betale for plassene inntil videre.

- Det er for tidlig å si noe om hvorvidt vi vil benytte oss av opsjonene for videre akuttplasser. Disse kontraktene ble inngått veldig fort da situasjonen var prekær. Ingen visste da at ankomsttallene ville stupe, slik de gjør nå, sier Fasting.

- Alle akuttmottakene i Midt-Norge får en døgnpris på rundt 700 kroner. Hvordan kom dere fram til den?

- Det er en pris som er forhandlet frem i hvert enkelt tilfelle, sier hun.

- Men summen er omtrent lik, uavhengig av standarden på overnattingsstedet?

- Vi var i en veldig prekær situasjon da avtalene ble inngått. Kravet var tak over hodet, seng og tre fullverdige måltider om dagen. Men det er helt klart at standarden er veldig ulik, og driftsoperatører gjør veldig ulik innsats, sier Fasting.

- Hva tenker dere om lønnsomheten for akuttmottakene?

- Vi var bare opptatt av å skaffe asylsøkerne tak over hodet. Vi går ikke inn i avtaler for at noen skal bli rike, sier hun.

- Helge Jørgensen ved Hotellhøyskolen mener prisen er vanvittig høy. Han sier noen ville akseptert halvparten av prisen?

- Det må det stå for hans regning, vi gjør forhandlinger i hvert enkelt tilfelle. Prisen er veldig mye høyere enn på de ordinære mottakene, men så var vi også i en ekstraordinær situasjon.

Helge Jørgensen er dosent ved Norsk hotellhøgskole i Stavanger. Foto: Norsk hotellhøgskole
Eiendomsinvestor Francis Hay (t.v) er eier og daglig leder ved Stav Hotell, som nå drives som akuttmottak. I bakgrunnen Leif Storvik, som var styreleder da Hay og makkeren Øyvind Antonsen eide Britannia Hotell i Trondheim. Foto: Glen Musk [+47]95032996, ADRESSEAVISEN