Som regiondirektør i bemanningsbyrået Manpower, er det få som har bedre innsikt i hva som kreves av jobbsøkere enn Solveig Finboe. Her får du hennes tips i jobbsøkeprosessen:

1 Vær aktiv: Vis deg frem, vis at du er på utkikk etter arbeid. Det er kun 30 prosent av jobbene som blir utlyst på nettet eller i avisene. Du går glipp av mange jobbmuligheter ved kun å søke på utlyste stillinger.

2 Bruk nettverket ditt: Bruk vennene dine, tidligere kolleger, tidligere sjefer, studiekamerater osv. Kartlegg hvem som er i nettverket ditt, og snakk åpent om at du ser etter jobb. Sjansen er stor for at noen av disse vet om ledige relevante stillinger som kanskje aldri blir utlyst.

3 Bruk sosiale medier: Opprett profil på LinkedIn, og bruk sosiale medier til både å følge med på hva aktuelle arbeidsgivere foretar seg og snakker om. Lag en god presentasjon av deg selv og dine egenskaper. Arbeidsgivere og folk som rekrutterer arbeidstakere leter aktivt etter folk med spesifikke kvalifikasjoner. Er dine kvalifikasjoner synlige, er det større sjanse for at du blir kontaktet.

4 Skreddersy CV-en: Ikke lag en standard-CV som du sender til mange arbeidsgivere, men skreddersy CV-en din til hver enkelt jobb du søker. Skriv innledningen av CV-en med tanke på hvilke egenskaper, utdannelse og jobberfaring du mener er mest relevant for jobben du søker på. Sett deg inn i det arbeidsgiver er ute etter, og søk heller på litt færre jobber, med mer kvalitet i søknad og CV.

5 Ta vare på deg selv: Ikke isoler deg fra samfunnet om du blir arbeidsledig. Å søke jobb er en heltidsjobb i seg selv, ikke noe man bruker 15 minutter av dagen på. Behold rutiner som døgnrytme, hold den sosiale kontakten med venner og bekjente. Jo lenger man er uten jobb, jo vanskeligere blir det å komme tilbake i arbeid.

6 Vurder bemanningsbyrå: Om du ikke får noe ut av ditt eget nettverk eller jobbsøk, oppsøk et bemanningsbyrå som kan være med på å gi deg et nettverk.

7 Vær fleksibel og aktiv : Ikke gå og vent på drømmejobben, ta andre jobber mens du venter. Du er din egen jobbreferanse. Å kunne vise arbeidsgiver at du er aktiv og hiver deg på ting, viser en stå på-vilje som er utelukkende positiv.

8 Ha papirene i orden: Vær sikker på at alt av papirer og dokumentasjon er i orden når du kommer på jobbintervju. Er papirene krøllete, og det mangler dokumentasjon på det du har gjort, gir det et dårlig førsteinntrykk. Sørg for å få attester fra tidligere jobber, verv og kurs, og ha skikkelige kopier av vitnemål.

9 Skill deg ut: Ta gjerne med et lite bilde av deg selv på CV-en. Arbeidsgiver synes ofte det gir et mer personlig preg. Men sørg for å ha et noenlunde seriøst bilde, ikke et strandbilde, eller noe upassende. Skriv tre linjer øverst i CV-en som du mener sier noe om deg selv.

10 Utvikle kompetansen din: Benytt tiden du er arbeidsledig til å ta kurs, delta på nettstudier, ta nødvendige sertifiseringer, førerkort eller lær deg noe som kan være relevant for jobben via nettet. Alt som videreutvikler kompetansen din og viser at du interesserer deg for det du vil jobbe med, teller positivt.

11 Tenk bredt: Ikke tenk at din neste jobb nødvendigvis skal være helt lik din forrige. Tenk bredt på hva kompetansen din kan brukes til. Snakk med folk og hør hva de tror din kompetanse kan brukes til.

12 Vær deg selv: Til slutt er det viktig å huske at du aldri må være noen andre enn deg selv, men derimot det beste av deg selv. Snakk med familie eller venner om hva som er dine beste sider og deg på det beste, og gjerne hva som er deg på ditt verste. Fremhev førstnevnte i jobbsøkeprosessen.

Regiondirektør for Manpower, Solveig Finboe, mener det å være arbeidssøker er en heltidsjobb. Foto: Børge Sved