Tre kvinner. Tre generasjoner. Alle med utdanning i ingeniørfag. Vår Emilie Kjærnes er student i marin teknikk ved NTNU, Beate Kvamstad-Lervold er leder for maritim avdeling i Marintek og Unni Steinsmo har nettopp gått av som toppleder. Alle tre mener kvotering fortsatt er nødvendig for å få kvinner inn i lederstillinger.

Det er Girls Geek Dinner på Marintek i Trondheim. I overkant av 30 kvinner og noen få menn er samlet på Marintek for å diskutere hvordan vi skal få flere kvinnelige teknologiledere. Ifølge Girls Geek Trondheim er bare 13 prosent av topplederne i det private næringslivet kvinner.

Kvinner, mangfold og kreativitet

De tre kvinnene er på tvers av generasjoner påfallende enige om at det er viktig med kvinnelige toppledere, og at det krever arbeid for å få kvinnene opp og fram.

Unni Steinsmo sier det slik:

- Det er svært viktig med kvinnelige ledere. Det skaper mangfold og det trengs for å drive en bedrift godt. Mangfold skaper kreativitet og kvinner i ledelsen er med på å utgjøre dette mangfoldet.

- Kvotering trengs fortsatt

De tre kvinnene i hver sin generasjon og med hvert sitt ståsted, mener alle at kvotering trengs. Fordi det fremdeles er langt flere menn enn kvinner i topplederstillinger, mener de at kvinner trenger hjelp til å bli sett.

- Vi må fortsette med kvotering. Vi er ikke ferdige, sier Beate Kvamstad-Lervold. Vår Emilie Kjærnes og Unni Steinsmo er enige.

- Kvotering er et virkemiddel for å vise at det er mulig for kvinner å være ledere. Vi må våge å vise at det fungerer. Kvinnelige teknologiledere kommer ikke av seg selv. Det er fortsatt viktig å følge med, sier Unni Steinsmo.

Steinsmos lederoppskrift:

Ved nyttår gikk hun av som toppsjef i Sintef etter 12 år som administrerende direktør. I 1973 begynte hun som kjemistudent på NTH og har etter det jobbet med mange menn. Men oppskriften hennes for å bli toppsjef i Sintef er tilsynelatende enkel:

- Jeg tok doktorgrad i maskin og har hatt en helt vanlig akademisk karriere med en forskerstilling i Sintef og en bistilling som professor 2. Jeg har vært leder i Sintef i 30 år, først for en gruppe, så en avdeling, deretter for et institutt og til slutt for hele Sintef.

Ble bedt om å søke lederjobb

Beate Kvamstad-Lervold leder den maritime avdeling i Sintef-selskapet Marintek. Hun er født i 1976, noen år etter at Steinsmo begynte på NTH. Hun var forsker og fornøyd med det da Marintek skulle ha ny leder for den maritime avdelingen.

- Det er artig å jobbe som forsker i Sintef, men HR-sjefen i Marintek tenkte annerledes. Hun ba meg vurdere å søke på den ledige lederstillingen, fortalte Beate Kvamstad-Lervold som nå har vært sjef i et år og dermed godt i gang med en lederkarriere. Hun er den første kvinnelige lederen i Marintek.

- Det er mye artigere enn jeg hadde trodd, sier den relativt ferske Marintek-lederen. Men hun tror kanskje ikke hun hadde søkt jobben dersom hun ikke hadde blitt bedt om det.

- Og Unni sa at det er ikke sikkert du får spørsmålet en gang til dersom du sier nei.

Ser seg selv om leder

Vår Emilie Kjærnes studerer marin teknikk ved NTNU på tredje året.

- Vi jenter som studerer teknologi, tenker mer likt gutta enn mange andre jenter. Det er derfor vi har valgt teknologiske fag. Det er mye snakk om kvinner i lederstillinger nå, og det er derfor lettere å se oss selv i høyere stillinger, sa Kjærnes. Mens Unni Steinsmo var en av svært få kvinner på NTH da hun studerte kjemi på 70-tallet, er Vår Emilie Kjærnes en av mange kvinnelige sivilingeniørstudenter. Og dette er viktig mener Unni Steinsmo:

- Det tar så lang tid å få mange kvinnelige teknologiledere fordi det er en lang utdanning. Du må ha noen å rekruttere fra. Vi trenger en plattform av kvinner med teknologisk utdanning å rekruttere fra, og i dag er det en helt annen plattform fordi det har vært en revolusjon av kvinner i høyere utdanning. Det betyr at det er flere å velge mellom til lederstillinger i teknologibedrifter.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Vår Emilie Kjærnes, Beate Kvamstad-Lervold og Unni Steinsmo på omvisning på Marintek. De er alle tre enige i at kjønnskvotering fremdeles er et nødvendig verktøy for å få kvinner i lederstillinger. Og kvinnelige ledere er viktig fordi det skaper mangfold, mener Unni Steinsmo. Foto: Pål Haugbro
En mann ved kommunikasjonssjef i Marintek, Jo Stein Moen, og mange kvinner på Girl Geek Dinner. Foto: Pål Haugbro
Vår Emilie Kjærnes studerer marin teknikk. Foto: Pål Haugbro
Girl geek i havbassenget til Marintek på Tyholt. Foto: Aagot Opheim