Husdyr- og grønnsakbønder i østlandsfylkene og Agder, samt enkelte kommuner i Rogaland, får mesteparten av midlene i krisepakken.

- En slik prioritering er helt riktig. Det aller viktigste, er at de som har dyr kommer i mål. Dyrevelferd som må komme først. I tillegg har vi i Trøndelag etter hvert fått en del regn som har bedret situasjonen for oss, sier Kari Åker, leder i Sør-Trøndelag Bondelag.

Les også: Bøndene får 525 millioner kroner i krisepakke etter tørkesommeren

300 mill. i friske penger

Hun har torsdag kveld ikke satt seg detaljert inn i avtalen som torsdag ble inngått mellom Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag og staten, ved landbruksminister Jon Georg Dale (Frp). Men at det er gårdbrukerne lenger sør i landet som vil legge beslag på det meste av krisepakken, syns Åker virker helt greit.

Les også: Kari håper på mye regn

Krisepakke på totalt 525 millioner kroner består av 300 millioner kroner kommer i ekstrabevilgning fra staten, samt 225 millioner omdisponerte kroner fra egenkapitalen i Landbrukets utviklingsfond. Dette kommer i tillegg til utbetalingene gjennom avlingsskadeordningen, som er beregnet til å bli på over 1,1 milliarder kroner.

- Vi trekker i lag. Det er viktig for å få en avtale på plass raskt, sier Åker.

Les også: Nå har også bøndene fått nok regn

Landbruksdirektør Tore Bjørkli i Trøndelag regner med at søknadsbehandling fra trønderske bønder vil gå ganske raskt når man får oversikt over årets avlinger. Han anslår at Fylkesmannen i Trøndelag vil få inn rundt 250 søknader om støtte fra tørkerammede bønder. Et langt lavere antall enn de flere tusen som er rammet lenger sør i landet.

- Dette skal gå veldig greit. Vi må vente til vi vet hvor store avlingene blir, men regner med å kunne foreta utbetalinger allerede i høst. I tillegg kan vi forskuddsbetale opptil 70 prosent der det er nødvendig, sier Bjørkli.

Landbruksdirektør i Trøndelag, Tore Bjørkli.

Bedre enn fryktet

For Trøndelag, ble ikke sommeren så ille som bøndene fryktet i juli da flere områder ble rammet av uvanlig tørke. Hovedsakelig Oppdal, Rennebu, Røros, Hitra og Frøya slet med mangel på nedbør. Men regnet kom til slutt og flere bønder fikk gode andreslåtter, og stedvis også en bra tredjeslått. Dermed kan flere få en gressproduksjon (grovfôr) og kornavling tilnærmet det normale.

- Det har gått bedre enn vi trodde i juli, hovedsakelig på grunn av tørken, men også på grunn av problemer fra overvintringen. Prognosene var veldig lave for hele Trøndelag, med anslag på 75 prosent av normal produksjon på gress, og 90 prosent av normalen på korn og grønnsaker. Men etter prognosen som fra 1. august, kom det nedbør og produksjonen er blitt bedre enn vi fryktet, sier landbruksdirektøren.

Les også: Bøndene reiser fra gårdene sine

- Hvor raskt vil dette nå gå?

- Vi har oppegående landbrukskontor rundt om i de trønderske kommunene som nå setter alle ressurser inn for å skaffe til veie opplysningene som trengs til søknadsbehandlingen. På Oppdal har vi sagt at bøndene kan måle opp selv og så gjør vi ettermålinger, sier Bjørkli.

God andreslått

Oppdal, som var blant de hardes rammede områdene i regionen, ser sommeren totalt bedre ut nå enn for en drøy måned siden.

- I Oppdal er det vanlig med to slåtter. I juli trodde vi første slåtten ville ødelegge alt. At vi ikke klarte ta igjen det tapte. Så kom det så mye nedbør at vi får en kraftigere og større andreslått, sier leder i Oppdal bondelag, Kari Toftaker.

Dermed sier også hun seg fornøyd med fordelingen som ligger inne i krisepakken.

- Det er positivt at staten har snudd og kommer med en krisepakke. Det er helt nødvendig når det er slike tilstander som vi har hatt i sommer. Heldigvis for Oppdal sin del fikk vi store forbedringer, mye bedre avling enn det så ut til, sier hun.

Krisepakke til tross; mange norske gårdbrukere vil oppleve inntektsnedgang etter tørken i sommer. Blant dem er lederen i Sør-Trøndelag Bondelag.

- Vi ville normalt kjøpt en del oksekalver til oppforing, men i år har vi ikke nok fôr til det. Det betyr fort noen titusener i tapt inntekt for oss, sier hun.

Bedre i august: Sauebonde Eivind Såstad Mjøen og leder i Oppdal bondelag, Kari Toftaker, fryktet krisesommer, men nedbør de siste ukene hjalp mye.