- Dette er kult, sier Brekke begeistret til de to gründerne som eier den schvære dronen som har fanget Telenor-sjefens oppmerksomhet.

Selvstyrt drone

Per M. Veierland, Alfredo Clemente og de andre som står bak teknobedriften Sevendof er i ferd med å utvikle droner som kan operere helt på egen hånd, uten at de blir styrt av et menneske. Dronen som Sigve Brekke får demonstrert skal om ikke lenge settes i oppdrag for Trønderenergi. Energiselskapet ønsker å teste ut om selvstyrte droner kan holde rede på den tekniske standarden til tusenvis av strømmaster.

LES OGSÅ: Christine Spiten: Drone-gründer på dypt vann

Testlab for ting

I et laboratorium på Sluppen kan Sevendof og andre oppstartsbedrifter teste elektronisk teknologi. Fredag ble laben åpnet av Sigve Brekke og Gunnar Bovim, rektor ved NTNU. Laben har fått navnet IoT Protolab og er del av den Kjeldsberg-eide inkubatoren Faktry.

Åpnet: Med tang klippet de over kabelen som symbolsk markerte åpningen av elektronikk-laben på Sluppen. Fra venstre: Sigve Brekke i Telenor, Thomas Ulleberg i Trådløse Trondheim og Gunnar Bovim, rektor ved NTNU.

Laboratoriet er det andre området i løpet av et år der Telenor og NTNU har inngått tett samarbeid. I mars 2017 åpnet teleselskapet og universitetet deres felles laboratorium for kunstig intelligens.

- Tiden er forbi da Telenor kunne stå for all utvikling helt på egen hånd. Nå er stikkordet partnerskap. Derfor er Trondheim «Telenors teknologihovedstad», sa Brekke, før han og Bovim symbolsk klippet ledningen som markerte åpningen av IoT Protolab. IoT er forkortelse for Internet of Things – tingenes internett.

LES OGSÅ: Kunstig intelligens skal avsløre cerebral parese

Koblet til internett

Mer og mer av det vi omgir oss med vil kommunisere via internett: Bilen, huset og mange, mange andre dingser.

- Telenor har én million «ting» som kunder her i Norge. Globalt er det 13 millioner. I Norge venter vi at dette markedet vil vokse med 20 prosent hvert år. Derfor er dette viktig for oss, sier Sigve Brekke.

LES OGSÅ: Ny partner i nyskapingsfabrikken på Sluppen

I felleskap: Telenor-sjef Sigve Brekke (til venstre) og NTNU-sjef Gunnar Bovim klappet for deres nyeste fellesprosjekt, en elektronikklab for oppstartsbedrifter. Sittende nærmest kamera er Toril Nagelhus Hernes, prorektor for nyskaping på NTNU. Ved siden av sitter Ole Petter Bjørseth i Kjeldsberggruppen, som er vertskap for laboratoriet.

Dronen

Flere av gründerne i droneselskapet Sevendof har utdanning i kunstig intelligens fra NTNU. De store dronene trenger Telenors hjelp til å kommunisere med omverdenen og for å gjøre jobben som flyvende inspektører.

Faktry på Sluppen

Et tjuetalls oppstartsbedrifter har kontorplass og tilgang til verksteder og laboratorier i Faktry på Sluppen. Virksomhetene spenner fra helsetjenester og droner til smarte byer. Crayonano og Seram Coatings er blant de andre teknoselskapene som har tilhold i Faktry.