Historien kommer frem i boka «Glad laks – historien om Salmar», skrevet av tidligere Adressa-journalist og fotballtrener Otto Ulseth.

Episoden skjedde på en båt utenfor Gran Canaria på starten av 2000-tallet. Adresseavisen har ikke fått Finn Haugan i tale om hendelsen, men kommunikasjonsdirektør Hans Tronstad i Sparebank 1 SMN sier at konsernsjefen husker den godt.

- Det ble nemlig tatt bilder, sier Tronstad, uten at bankens toppsjef ønsker at fotobeviset skal havne i avisen.

- Det var et trivelig lag og gemyttlig stemning, sier Tronstad om episoden.

Oppdrettskrise

Bakgrunnen for historien er krisen i oppdrettsbransjen på tidlig 2000-tall. Selskapet Midnor på Frøya hadde satset tungt på oppkjøp av oppdrettskonsesjoner langs kysten av Midt-Norge, men da lakseprisene stupte sto selskapet på randen av konkurs.

Sparebank 1 SMN var største kreditor, og endte med å overta hele eierskapet til selskapet.

Konkurrenten Salmar på Frøya hadde også vært ille ute, men hadde kommet seg gjennom krisen. Nå forsøkte hovedeier Gustav Witzøe og konsernsjef Leif Inge Nordhammer å skaffe nok kapital til å kjøpe Midnor, og dermed beholde kontrollen over virksomheten i regionen.

De lyktes ikke, og måtte i 2003 se på at Lerøy fra Bergen fikk kjøpe det som snart var en milliardbedrift.

Litt senere var Witzøe og Nordhammer på ferie på Gran Canaria, og der møtte de Finn Haugan. Etter en hyggelig middag dro de på båttur, ifølge boken.

«Da benyttet de to frøyværingene sjansen til å gi Finn Haugan en såkalt avkjøling. De kastet ham på sjøen», skriver Ulseth, som betegner det som et takk for sist.

- Artig hendelse

Hans Tronstad sier at det var Anfi del Mar-eier Bjørn Lyng som organiserte båtturen, men Haugan skal ikke ha oppfattet at dukkerten skjedde på grunn av Midnor-saken. Ifølge Haugan var ikke Midnor noe tema på turen.

- Han husker det som en artig hendelse på en trivelig tur, sier Tronstad.

Leif Inge Nordhammer gikk i høst av som konsernsjef i Salmar, etter å ha ledet selskapet i to perioder siden 1996. Han skriver i en tekstmelding at det ikke er noe mer å utdype om hendelsen, utover det som står i boken.

Men Nordhammer bekrefter at det var ment som et takk for sist til Haugan.

«Ja – d var d», skriver Nordhammer i en SMS.

Ville gjort det annerledes

Midnor ble senere slått sammen med Lerøy Hydrotech, og er nå det største datterselskapet innenfor Lerøy-konsernet med 57 oppdrettskonsesjoner i Midt-Norge.

Da Adresseavisen i høst intervjuet Finn Haugan i forbindelse med at han hadde ledet Sparebank 1 SMN i 25 år, trakk han frem Midnor-saken. I etterpåklokskapens lys ønsket Haugan at han hadde hatt litt mer is i magen.

- Det positive er at vi var tøffe nok til å overta eierskapet og drive ei stund. Men med den erfaringen vi har i dag, tror jeg vi ville kjempet enda mer for et regionalt eierskap, sa han.

I boken «Glad laks» fortelles historien om Salmar, som startet med at Witzøe kjøpte opp restene av konkursboet etter Nordskag-fisk.

Gjennom investeringsselskapet Kverva eier Witzøe og hans familie fortsatt drøyt 53,4 prosent av aksjene i Salmar, som nå er verdt rundt 28 milliarder kroner på Oslo Børs. I løpet av de første ni månedene i 2016 hadde Salmar inntekter på drøyt 6,5 milliarder kroner.

Det har ikke lyktes å få en kommentar fra Gustav Witzøe.

Lyktes ikke: Gustav Witzøe ga Finn Haugan et takk for sist, etter at konkurrenten Lerøy fra Bergen vant kampen om Midnor. Foto: Glen Musk, Adresseavisen
Tidligere konsernsjef i Salmar, Leif Inge Nordhammer, bekrefter at Midnor-saken lå bak da Haugan havnet i sjøen. Foto: Kim Nygård