En kvinne i 20-årene er dømt til ubetinget fengsel for å ha prøvd å få erstatning hun ikke hadde krav på. Hun erkjente aldri å ha gjort noe galt.

Da datamaskinen hennes sluttet å virke høsten 2020, forsøkte hun å få den reparert. Verkstedet oppdaget en vannskade og gav beskjed om at arbeidet ville koste over 31 000 kroner.

Kvinnen takket nei. Hun forsøkte ifølge en dom fra Trøndelag tingrett å få den erstattet gjennom innboforsikringen sin.

MN24 har forsøkt å nå kvinnens advokat for kommentar, og foreløpig ikke mottatt tilbakemelding.

Endret forklaring

Hun hevdet datamaskinen ble stjålet i et ubevoktet øyeblikk under besøk på cafe, sammen med vesken hennes og ting av mindre verdi.

Kravet hun leverte var på 39 700 kroner.

Forsikringsselskapet nektet å utbetale fordi de mente hun hadde brutt sikkerhetsbestemmelsene. Hun klagde, men selskapet stod på sitt.

Ovenfor forsikringsselskapet og politiet i den etterfølgende tyverianmeldelsen, kom kvinnen med flere ulike forklaringer på hvorfor datamaskinen forsvant.

– Utover rimelig tvil

Noen måneder senere forsøkte hun igjen å få datamaskinen erstattet – av samme forsikringsselskap. Hun hevdet maskinen nylig var støtskadet, uten å opplyse om den eksisterende vannskaden.

Forsikringsselskapet trodde ikke på henne og anmeldte saken. I retten ble det vist til et skriv fra verkstedet som dokumenterte vannskaden.

I dommen står blant annet:

«Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte ved innmelding av skade med viten og vilje tilbakeholdt opplysningen om at datamaskinen allerede var ødelagt og ubrukbar, og at hun unnlot å gi denne opplysningen for å få utbetalt en forsikringssum hun ikke hadde krav på.»

Ingen formildende omstendigheter

Hun fikk aldri utbetalt en krone for kravene. Bedrageriet regnes likevel som gjennomført. For to tilfeller av forsikringsbedrageri på samme datamaskin og en falsk tyverianmeldelse ble hun dømt til 45 dagers ubetinget fengsel. Hun må også betale 3000 kroner i saksomkostninger.

Retten fant ingen formildende omstendigheter.

«Etter fast høyesterettspraksis skal det reageres med ubetinget fengsel ved forsikringsbedrageri, med mindre det dreier seg om forholdsvis beskjedne beløp eller det foreligger særlig tungtveiende omstendigheter,» skriver retten.

Selv beløp ned mot 40 000 kroner vil normalt medføre ubetinget fengsel. I denne saken forsøkte kvinnen å få utbetalt i overkant av 70 000 kroner.

Dommen er foreløpig ikke rettskraftig.

Mest juks om kjøretøy

Forsikringssvindel bør straffes strengt, ifølge bransjeorganisasjonen Finans Norge.

– Vi mener samfunnsstraff kan være et godt virkemiddel i enkelte saker, men konsekvensene av svindel er svært alvorlige. Forsikring er bygget på tillit og de alle fleste kundene er ærlige. Potensielle svindlere bør kjenne til at svindel kan få store konsekvenser, har foreningens kommunikasjonssjef Stine Neverdal uttalt om en lignende sak hvor straffeutmålingen gikk helt til Høyesterett.

Finans Norge kaller svindel et alvorlig samfunnsproblem som må belyses. Foreningen har offentlig statistikk om forsikringssvindel til og med 2021. Tallene viser en økning i antall avdekkede svindelsaker.

I 2020 ble 1 360 slike saker avdekket, de fleste av forsikringsselskapene selv.

Det totale kravet for avslåtte saker var i 2020 på 466,5 millioner kroner. I totalbeløpet inngår ikke beløp knyttet til svindel innen syke- og uføreprodukter som er avdekket ved avtaleetablering.

32 prosent av de falske kravene gjelder skader som aldri har skjedd. De fleste slike krav gjelder skader på bil og andre motorkjøretøy.