Administrerende direktør Tor Åm i Helse Nord-Trøndelag varslet i dag at han vil gå av som toppsjef i helseforetaket så fort som mulig - bare uker etter at han varslet styret i helseforetaket at han ønsket å fortsette i jobben til februar neste år, da han fyller 72 år.

I en pressemelding mandag morgen peker han på slitasje i jobben og krevende omstillingsprosesser som gjør at han mener helseforetaket er bedre tjent med en mer motivert leder.

Avgangen varsles imidlertid samme dag som Klassekampen omtaler intensjonsavtalen han har fått forberedt for seg selv etter pensjonsalder.

Nå innrømmer han at avissaken har påvirket avgjørelsen om å gi seg.

- Det er selvsagt dråpen som får begeret til å flyte over, men 99,9 prosent handler om styrets krav til å kutte hundre årsverk midt oppi pandemi og alt annet. Så er det selvsagt slitasje i en sånn stilling, og når slike ting kommer opp, og ting blir lest hårreisende annerledes enn det er, så... jeg er bare lei av at ting vris og vendes på, sier Åm til Adresseavisen.

Skal redegjøre

Han var på vei inn til et møte om saken mandag formiddag, og kunne ikke kommentere saken nærmere. Bare minutter etterpå kommer en ny pressemelding fra helseforetaket.

Der understreker han at avtalen han har tatt initiativ til, ikke er bindende.

«Klassekampen og andre medier skriver i dag at jeg som adm. dir i Helse Nord-Trøndelag har sikret meg en lukrativ avtale om retrettstilling. Dette er ikke korrekt. Hverken HNT eller jeg har inngått avtalen som ble skissert i intensjonsavtalen om mulig løsning for å kompensere min personlige tap knyttet til avkorting av pensjon», skriver han i pressemeldingen.

Han omtaler avtalen som et betydningsløst dokument som han fikk lagd fordi det føltes som en betryggelse.

- Jeg ser nå at dette var helt unødvendig og uklokt med tanke på hvordan dette framstår i dag og den uroen dette har skapt i organisasjonen, skriver Åm i pressemeldingen.

Han opplyser at han har beklaget overfor styrets leder, og at han tar selvkritikk for situasjonen.

Forberedte

Den aktuelle retrettavtalen viser ifølge Klassekampen at helsetoppen skulle få 420 000 kroner årlig og gratis bil for å jobbe 35 prosent som helserådgiver fram til han fylte 75 år.

Ifølge avisa var verken styret i helseforetaket eller Helse Midt-Norge - som Helse Nord-Trøndelag altså er underlagt - klar over intensjonsavtalen.

Det samme er Åm - som er kritisk til avissaken i Klassekampen - opptatt av å få fram.

I pressemeldingen forklarer han - slik han også gjør overfor Klassekampen i dag - at grunnen til at avtalen ble forberedt, er at han straffes med avkorting av pensjon fordi han er over 67 år og fortsatt jobber heltid. Da Åm ble ansatt som administrerende direktør i helseforetaket i 2019, fikk han derfor et stillingstillegg for å kompensere for dette.

Etterhvert har han likevel blitt klar over at han likevel ville bli «påført et betydelig personlig tap i forhold til framtidig pensjon», skriver han.

- I min uro over et slikt framtidig inntektstap ba jeg HR- og organisasjonssjefen utforme en intensjonsavtale om en mulig framtidig deltidsstilling etter at jeg hadde gått av som direktør, skriver han i pressemeldingen.

- Ikke ment som bindende

«Denne intensjonsavtalen var selvsagt ikke ment som bindende verken for Helse Nord-Trøndelag eller meg. Etter et langt liv som leder innen offentlig forvaltning ville det ikke falle meg inn å inngå en forpliktende avtale der en underordnet av meg skulle forplikte virksomheten uten godkjenning av overordnet instans, i dette tilfeller styret i Helse Nord-Trøndelag. Om det noen gang skulle blitt aktuelt med en slik deltidsstilling ville det selvsagt vært etter en vanlig utlysning og søknadsprosess», skriver han i pressemeldingen.

«I og med at intensjonsavtalen ikke forplikter partenene, var dette i seg selv et betydningsløst dokument. På daværende tidspunkt føltes det betryggende å se for seg muligheten for en framtidig deltidsstilling., Jeg ser nå at dette var helt unødvendig og uklokt med tanke på hvordan dette framstår i dag og den uroen dette har skapt i organisasjonen», skriver Åm videre.

Adresseavisen har forsøkt å få en kommentar fra styreleder Ingrid Finboe Svendsen til saken, men hun har foreløpig ikke besvart avisas henvendelser.