Oljearbeidere eller mediefolk er ikke engang på lista over de 25 mest jobbsikre yrkene i landsdelen.

- Vi er i en gunstig situasjon fordi vi har et allsidig og spredt næringsliv, men hvis vi ikke hadde hatt utenlandsk arbeidskraft kunne det blitt virkelig ille. Vi formidlet 60 prosent flere folk i arbeid i 2016 enn året før. Det sier en del om situasjonen, sier fylkesdirektør Bente Wold Wigum i Nav Sør-Trøndelag.

Historisk lav

Men det er ikke bare som sykepleier du er garantert jobb de neste årene. Du er også garantert fast inntekt som montør, helsespesialist, lastebil- og trailersjåfør, bussjåfør, kokk, servitør eller sveiser, for å nevne noen yrker på lista.

- Arbeidsledigheten er historisk lav og mangelen på arbeidskraft kan bli et alvorlig problem. Situasjonen i dag er at arbeidsmarkedet reddes delvis av flyktninger og arbeidsinnvandrere, sier Bente Wold Wigum.

Mangler 500 innen helse

De vanskeligste yrkene å rekruttere til er sykepleiere og andre helsearbeidere, elektrikere og grunnskolelærere. Størst mangel på arbeidskraft er det innen helse- og sosialtjeneste hvor det mangler mer enn 500 personer. Deretter følger bygg og anlegg med et underskudd på 265 personer og eiendomsdrift, forretningsmessig og faglig tjenesteyting med en mangel på 239 personer.

NAV jobber på flere fronter for å få flest mulig folk ut i arbeid.

NAV-direktørene Bente Wold Wigum og Lasse Sandø la frem sine arbeidsmarkedsutsikter under Trøndelagsmøtet på Hell i Stjørdal fredag.

- Vi har folk som har rettigheter i Nav, blant annet de som går på arbeidsavklaringspenger og som av en eller annen grunn må skifte jobb. Disse har vi brukt mye tid på og som har resultert i at 46 prosent av dem er tilbake i jobb i Sør-Trøndelag og over 50 prosent i Nord-Trøndelag. Vi må se på disse menneskene som verdifulle ressurser og ikke et utlegg i samfunnsregnskapet, sier Sandø og Wigum.

Flyktninger er en ressurs

Nav ser også muligheter for de flyktningene som har kommet til Trøndelag det siste året.

- De kan være med på å fylle ledige jobber i lokalsamfunnene og være en ressurs istedenfor en utgiftspost. I Åfjord har Nav tilbudt næringslivet lønnstilskudd for å få flyktningene i sommerjobb. Dermed får de praksis, norsktrening og motivasjon til å komme seg videre. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, mener Wigum.

-Vi sliter også stort med å skaffe helsespesialister. Der konkurrerer vi med hele Europa som er i samme situasjon. Vi er på jobbmesser i både Nederland og Tyskland for å huke tak i de beste på området, sier Wigum.

Tett på næringslivet

Det er ikke bare Nav, som gjennom sin store bedriftsundersøkelse, viser at det er et stort behov for arbeidskraft. I NHOs kompetansebarometer for 2016 oppgir om lag 53 prosent av bedriftene i Trøndelag at de har et udekket kompetansebehov. Dette dreier seg også i hovedsak om håndverksfag samt ingeniør- og tekniske fag. Navs undersøkelse, som ikke er direkte sammenlignbar, viser at rundt ni prosent av bedriftene har mislyktes i å rekruttere ønsker arbeidskraft.

I fjor formidlet Nav i Nord-Trøndelag 125 prosent flere jobber enn året før

- Noe av det vi har lyktes best med det siste året er det tette samarbeidet med de enkelte bedriftene. Vi doblet staben fra fem til ti medarbeidere på dette området, og fokuset på samarbeid og service til arbeidsgiverne ga resultater. Det handler om hva vi kan tilby for å skaffe mer arbeidskraft, sier fungerende fylkesdirektør Lasse Sandø i Nav Nord-Trøndelag.

Alvorlig mangel

Også i Sør-Trøndelag hadde man stor suksess med den målrettede arbeidet.

- Vi formidlet 60 prosent flere jobber i fjor. I små kommuner som Osen, Selbu og Snillfjord er det mellom fire og seks ledige. Her kan vi ikke engang opplyse om kjønn i statistikken i fare for at noen skal finne ut hvem dette er, sier fylkesdirektør Bente Wold Wigum i Nav Sør-Trøndelag.

- Vi løfter i lag med industrien og jobber på en helt annen måte i dag enn tidligere. Vi bruker nå mye mer tid på å oppsøke bedrifter og bli kjent med deres utfordringer.

Bente Wold Wigum understreker at det er veldig alvorlig at man mangler så mye arbeidskraft i enkelte yrker.

- Det er grunn til bekymring når vi mangler 237 sykepleiere, sier hun.