- Normalt har jeg med et barn til å hjelpe meg når jeg skal klippe slike snorer, sa arbeids- og sosialsminister Anniken Hauglie (H) til de oppmøte på Statens Hus i Trondheim torsdag.

- Men ettersom det ikke er noen barn her, kanskje jeg kan få hjelp av noen andre? May-Britt Moser, vil du hjelpe meg kanskje?

- Jippi! Jeg er et barn igjen! lød svaret fra Moser som benyttet anledningen til å ta en liten piruett foran de oppmøtte før de to klippet snoren som markerte åpningen av landets femte Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA).

- En lykkedag

Senteret skal hjelpe personer som kommer til landet for å arbeide med å få alle tillatelser og all informasjon de trenger. Under sin åpningstale nevnte næringsministeren at det forenklede systemet, som gjør at arbeidsinnvandrere ikke trenger å gå byen rundt for å få alt på plass, også ville gagne forskningsmiljøet rundt NTNU. Ifølge Moser er dette noe institusjonen vil benytte seg av allerede fredag, den første dagen kontoret er åpent for besøkende.

- Det er en lykkedag for oss som jobber i et internasjonalt miljø. Når nye professorer kommer hit har de måttet gå fra kontor til kontor med en koffert full av penger ettersom de ikke får åpnet bankkonto før papirene er på plass. I dag fikk vi en ny professor på plass. Han kan vi sende rett til SUA i morgen, sa Nobelpris-vinneren under sin tale.

Det at senteret skal hjelpe folk inn i det lovlige arbeidsmiljøet var noe Hauglie gjorde et poeng av under sin åpningstale.

- Økt arbeidsinnvandring er viktig for både Trondheim og resten av landet, og dette vil gjøre det raskere og enklere for utenlandsk arbeidskraft å komme seg i lovlig arbeid. I tillegg vil også arbeidslivskriminalitet kunne bli avdekket gjennom dette kontoret i forbindelse med samtaler med personer som kommer hit for å få hjelp, sa Hauglie.

Lang prosess

Fra før av finnes slike sentre i Oslo, Stavanger, Kirkenes og Bergen. Senteret i Trondheim er det blitt jobbet med siden 2007, noe fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) benyttet anledningen til å påpeke.

- Dette er en god dag for et Trøndelag i endring, men med tanke på hvor viktig et slikt kontor er har dette tatt altfor lang tid. Neste gang noe sånt skal gjøres må det gå mye raskere enn dette, sa han.

På spørsmål fra Adresseavisen etter talene om hvorfor det har tatt ni år fra arbeidet startet til kontoret ble åpnet svarte arbeids- og sosialministeren at det tar tid å få forskjellige etater til å arbeide sammen.

- Jeg kjenner ikke helt historien rundt arbeidet med SUA i Trondheim. Det har vært en trang fødsel, men nå er barnet endelig født. Det vi ser er at når etatene går sammen på denne måten så lærer de mye, ting går raskere og alt blir mer brukervennlig, sier Hauglie, som tiltrådte som ministerposten i fjor.

Blant de andre talerne denne torsdagen var også varaordfører Hilde Opoku (MDG) og representanter fra Arbeidstilsynet, politiet, Skatteetaten og UDI.