– Første innsjekk på fire uker! Det føles så godt!

Terje Rønning har vært tilbake i resepsjonen på Scandic Nidelven i ti minutter etter at de streikende i hotell- og restaurantbransjen gjenopptok arbeidet lørdag klokken 12.00.

– Det som er litt rart er at jeg skal jobbe i dag og i morgen, også går jeg ut i pappapermisjon.

Lokal forhandlingsrett

Fellesforbundet, som organiserer de ansatte i hotell- og restaurantbransjen, ble klokken to natt til lørdag enige med arbeidsgiverorganisasjonen NHO Reiseliv om å gå for Riksmeklerens forslag til løsning.

I forslaget innfris blant annet Fellesforbundets største krav, lokal forhandlingsrett. Fellesforbundet har ønsket å få gjennom dette kravet for at de ansatte skal føle at de i større grad får ta del i de verdiene de skaper på arbeidsplassen.

I tillegg får alle som går på minstelønn et tillegg på 4,85 kroner i timen og et lavlønnstillegg på to kroner.

– Det er litt rart å komme tilbake, i hvert fall med tanke på at vi bare fikk 10 timers varsel. Men vi har jo hele tiden vært forberedt på at vi når som helst har kunnet få beskjed om at vi må tilbake i de vaktene vi er satt opp i, sier Invild Stjern, også hun tilbake i resepsjonen etter streiken.

Stor familie

Da streiken startet søndag 23. mai ble 49 av hotellets 200 ansatte tatt ut. Etter hvert som flere meldte seg inn i Fellesforbundet, som organiserer de ansatte i bransjen, steg dette tallet til rundt 60. Resultatet ble at sjefene måtte jobbe dobbelt opp i et forsøk på å holde hotellene åpne.

– Ledelsen og administrasjonen har nok jobbet mye mens vi har vært ute i streik, så jeg regner med de er slitne. Dette hotellet er en stor maskin å holde igang, sier Rønning.

Men om ledelsen er slitne etter streiken merkes ikke det på hotelldirektøren.

– Vi er som en stor familie, og derfor er det fantastisk å nå få gjenforent den. Vi er utrolig glade for at det ble en enighet, sier hotelldirektør Kjetil Vassdal.

Avklaringen kommer bare dager før meglingsmøtet Riksmekleren har kalt inn til neste uke.

Respekt

– Vi har hele tiden hatt full respekt og forståelse for streiken, og har hatt et godt forhold til, og en god dialog med, de streikende.

– Det er ikke noe morsomt å sitte i streik utenfor arbeidsplassen sin, så nå føler jeg glede og lettelse. En slik streik taper jo begge parter på, sier Rønning.

– Er du fornøyd med forslaget fra Riksmekleren?

– Både og. Men i slike oppgjør handler det om å gi og ta, og jeg tror det forslaget som nå er godtatt er det beste vi kunne fått.

Også Stjern er enig i at det er noe som kunne vært bedre, men at det handler om å gi og ta.

– Jeg synes det er ok, men det er noen punkter jeg er litt usikker på, slik som ulempetilleggene.

Forslaget fra Riksmekleren de to partene er blitt enige om skal nå opp til uravstemning i de to organisasjonene. Faller det gjennom der kan det bli ny streik i hotell- og restaurantbransjen i sommer.

– Om avstemningen viser at det er grunnlag for en ny streik er jeg veldig positiv til å gå ut i streik igjen. Dette er en viktig sak for oss, sier Stjern.

Partene fornøyd

– Det har vært svært viktig å finne frem til en løsning som begge parter kan leve med, og det lyktes vi til slutt med. Det ble dyrt, og vi har strukket oss langt på flere punkter. Ikke minst har vi akseptert Fellesforbundets krav om lokale forhandlinger, men alle må gi og ta for å komme til enighet, sier forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO Reiseliv i en pressemelding.

Også Fellesforbundet er fornøyde med å nå ha kommet til en enighet.

– Etter fire ukers streik er det utrolig gledelig at arbeidsgiverne har gått med på å innfri kravet om full forhandlingsrett, sier forbundsleder Jørn Eggum i en melding lagt ut på Fellesforbundets nettsider klokken 01.59 natt til lørdag.

7163 hotell- og restaurantarbeidere har blitt tatt ut i streik i løpet av nesten fire uker. Fellesforbundet varslet fredag at ytterligere 222 ville bli tatt ut i streik i løpet av neste uke.

Før forhandlingene som førte til at streiken kan avsluttes, hadde det ikke vært formell kontakt mellom partene siden streiken startet den 24. april.

Mellom 700 og 800 bedrifter har vært rammet av streiken.