Det handler om Scandic Stiklestad hotell, som Levanger kommune blir deleier i når kommunen nå går inn på eiersiden i Stiklestad nasjonale kultursenter.

Også kommunedirektøren synes dette er såpass spesielt at det omtales spesielt i saksframlegget til formannskapet denne uka.

Påvirker ikke hotellsituasjonen i Levanger

– I lys av at det er et behov for - og ønske om - mer hotellkapasitet i Levanger, kan det synes litt rart at kommunen skal kjøpe seg inn i hotelldrift i en nabokommune, står det å lese før kommunedirektøren konkluderer med at hotelldriften på Stiklestad er litt annerledes enn et eventuelt nyhotell i selve Levanger.

– Hotellvirksomheten på Stiklestad er i hovedsak knyttet til aktiviteter som skjer ved Stiklestad nasjonale kultursenter, og er viktig for driften av museumsvirksomheten der. Det kan nevnes at Falstadsenteret også driver hotellvirksomhet knyttet til sin drift, og ser på dette som en viktig tilleggsfunksjon som fører til økt besøk og aktivitet på Falstad, står det å lese i saksframlegget.

Kommunedirektøren mener at hotelldrift på Stiklestad i tillegg til i Verdal sentrum, ikke har hatt betydning for vurderinger av hotellmarkedet i Levanger. Da vises det også til en markedsundersøkelse om nytt hotell i Levanger, gjennomført av konsulentselskapet Horwarth HTL i desember 2018.

– Kommunedirektøren kan derfor ikke se at dette er en grunn til ikke å kjøpe seg inn i det konsoliderte museets driftsselskap, konkluderer kommunedirektøren i saksframlegget til formannskapet.

Vurderes ikke som risikofylt

Kommunedirektøren vurderer også den økonomiske risikoen med å eie og drive hotell. Selv om hotelldrift innehar en viss risiko, er ikke kommunedirektøren i Levanger skremt av å gå inn som deleier i hotellet. Stiklestad Hotell ble stiftet i 2006. Etter å ha gått med underskudd de første fire årene, har selskapet hatt en god utvikling etterpå. I 2021 endte hotellet opp med et positivt resultat etter skatt på vel to millioner kroner.

– Kommunedirektøren kan ikke se at det har kommet fram opplysninger som tyder på at det utgjør en stor økonomisk risiko å være deleier i dette driftsselskapet, skriver kommunedirektøren.

Vil eie fem prosent av SNK

Her foreslås det at Levanger 1,75 millioner kroner på 1000 aksjer i SNK AS. Også de andre «museumskommunene» under SNK-paraplyen, Stjørdal, Inderøy og Steinkjer, vil gjøre det samme. Formannskapet inviteres også til å slutte seg til den framforhandlede aksjonæravtalen og de nye vedtektene for kultursenteret på Stiklestad.

Når alt dette er gjennomført vil Verdal kommune sitte tilbake med 35 prosents eierandel, fylkeskommunen med 45 prosent, mens de fire kommunene Stjørdal, Levanger, Inderøy og Steinkjer har fem prosent hver.

Dette blir altså resultatet etter det som beskrives som en langvarig og krevende diskusjon om eierforhold og drift av SNK AS. Kommunedirektøren i Levanger synes løsningen som er valgt som god og formålstjenlig både for Levanger fotomuseum, de øvrige konsoliderte museene i Inntrøndelag, alle deltakende museumskommuner og for regionen.

– Det konsoliderte museet kan vri dagens usikkerhet knyttet til eierspørsmålet over til et konsentrert fokus om egen kjernevirksomhet - det vil si utvikling og drift av museum, heter det i kommunedirektørens saksframlegg.