I vår arrangeres det konfirmasjoner som før pandemien.

– Både til helga og neste er det helt fullt her, også de to helgene etter der er det flere konfirmasjoner. Til sammen skal det arrangeres 80 konfirmasjoner på Kvilhaugen i vår, sier Audi Førde, daglig leder ved Kvilhaugen gård på Tyholt i Trondheim.

I helga er det 15 konfirmasjoner både lørdag og søndag, og det betyr to bordsettinger begge dagene. Førde gleder seg.

– Nå er vi endelig tilbake til normalen, og det er helt perfekt, sier Førde mens hun bretter servietter til et av festbordene. I helga kommer det enda mer pynt.

– Det er så deilig, å fylle hele gården igjen med blomster og norske flagg, og gjester i bunader og finklær. Det er slik det skal være når det er vår og konfirmasjonstid. De siste årene har konfirmasjonen blitt flyttet på, og det er liksom ikke like stas å ha konfirmasjon i november, sammen med julebordene, mener Førde.

Det er klart for en mer normal vår og sommer på Kvilhaugen gård, med både konfirmasjoner og bryllup. Foto: Espen Bakken
Til helga fylles gårdstunet med blomster og gjester i bunad. Foto: Espen Bakken

Bryllup med det lille ekstra

Thea Olsen, forbrukerøkonom hos Danske bank, viser til en undersøkelse gjennomført av YouGov for banken. Her kommer det frem at nærmere halvparten av alle som svarte mener konfirmasjonsfeiringen blir dyrere og dyrere for hvert år som går.

Førde på Kvilhaugen gård har derimot ikke registrert dette, og mener det heller ikke er slik at pengene sitter løsere blant konfirmantforeldrene etter to år med få festligheter.

– Nei, jeg merker ikke det, men til konfirmasjoner har vi tre forretter, tre hovedretter og tre desserter å velge mellom, og da blir prisen utfra det. Vi merker heller at de som skal arrangere bryllup i sommer er litt rundene i kanten. De har kanskje utsatt bryllupsfesten flere ganger, og når de nå endelig kan ha den, sier de for eksempel at de tar en runde til med musserende vin ved ankomst. Her sitter nok pengene litt løsere, sier Førde.

Mer vanlig med vin

Men noe nytt har Førde merket seg ved konfirmasjonsplanleggingen etter korona.

– Jeg ser at mange har blitt mer fleksible. Skulle de ikke få plass her samme dag som selve seremonien, så tar de det på to ulike dager. At gjestene har blitt mer fleksible, syns jeg er fantastisk, sier Førde som minner om at en konfirmasjonsfest på Kvilhaugen må bestilles et år i forveien.

– Mange stiller med bordpynt og kaker selv, og det kan jo være til helgen at vi ser at det legges mer penger i dette, uten at jeg tror det. En annen endring vi ser på dagens konfirmasjoner er at det har blitt vanlig å servere vin og øl til maten, det var helt uaktuelt for la oss si ti år siden, sier Førde om konfirmasjonstrendene.

Et gjennomsnittlig konfirmasjonsselskap er på rundt 25 gjester, sier Audi Førde på Kvilhaugen gård. Foto: Espen Bakken

Tips til billig fest

Forbrukerøkonom Olsen har satt opp noen råd til hvordan en konfirmasjonsfeiring kan gjøres rimeligere:

  • Sett opp budsjett: Vær tidlig ute med planleggingen. Sett opp et budsjett for konfirmasjonsfeiringen. På denne måten får du god oversikt over hva de forskjellige elementene koster, og hvor det er størst sparepotensiale.

  • Ikke lei dyre lokaler: Leie av lokale er den utgiften som vil kunne koste deg mest. Hold konfirmasjonen i egen bolig, dersom det er anledning til det. Hvis ikke finnes det rimelige alternativer som klubbhus og barnehager.

  • Bruk pynt fra naturen: Eksempelvis blomster. Hvis ikke finnes det mye pent bladverk på busker og trær. Selv er jeg oppvokst i et hjem hvor mine foreldre alltid dekorerte med grener med fine blader fra naturen.

  • Hjemmelaget mat: Det er ingen regler for hva som blir servert. Du står fritt til å bestemme selv. Koldtbord, med et utvalg av gode potetsalater, hjemmebakst som focaccia og rundstykker, og annet godt, kan være en dekorativ, smakfull og rimelig variant i konfirmasjoner. Men husk: Det er ikke all mat som er rimeligere å lage selv. Undersøk om nærbutikken har mat som eksempelvis kan bestilles. Gjør en utregning på hva det vil koste å bestille derfra, kontra hva det vil koste å lage selv.

  • Gratis serveringshjelp: Be konfirmantene avtale seg imellom om at de hjelper til med servering/rydding under konfirmasjonene til hverandre.

  • Fordel kakebakingen: Familie og nære venner ønsker ofte å bidra i anledninger som dette. Derfor vil hjelp til kakebaking være noe som er fint å spørre om. Lage kaker eller bakst kan være tidkrevende. Det er fort gjort å gå for en enkel løsning ved å bestille ferdigkake. Men dette kan koste deg mange hundre kroner, for kun én kake. Så spør om hjelp.

  • Fotografering: For de aller fleste er kvaliteten på dagens mobilkamera mer enn godt nok. Hør med noen i familien eller venner som skal delta i selskapet, og som du vet er glad i å ta bilder, om de har lyst til å ta noen bilder. Utgift til fotograf kan fort koste deg dyrt.

  • Snakk med konfirmanten om forventningene: Det er store forventninger til konfirmasjonen. Spesielt store er forventingene hos selve konfirmanten. Snakk om dette. Vær åpne om hva feiringen faktisk koster, og pass på at konfirmanten har realistiske forventinger til gavene.

Thea Olsen, forbrukerøkonom hos Danske bank, har rådene slik at du slipper å blakke deg på å ha konfirmasjonsfest. Foto: Sturlason AS Polyfoto

De eldste gir mest

Nettopp gavene, og størrelsen på disse, er noe mange konfirmasjonsgjester lurer på. Olsen har ingen fasitsvar på hva som er riktig, men noe tips rundt dette har hun også.

– Det er store forskjeller på hvem som gir hva til konfirmanten. Normalt gir foreldre og besteforeldre noe mer enn øvrige familiemedlemmer og gjester. Fra tidligere undersøkelser YouGov har utført for Danske bank kommer det frem at én av tre synes forventninger til gaver til konfirmasjonen overstiger det de er komfortable med å bruke på slike gaver. Godt over halvparten av respondentene gir pengegaver fra under 1000 kroner til 1500 kroner. Så normalen ligger i dette sjiktet et sted, mens hver femte gir pengegave over 1500 kroner. Det er de over 60 år som i størst grad gir pengegaver over 1500 kroner, sier Olsen som også minner om at pengegaver er noe som kan skape noe usikkerhet hos gjestene.

– Det er fort gjort å tenke at det er hyggelig å lese opp kortene høyt hvor pengesummen også fremkommer. Men husk: Det er ikke sikkert det er så hyggelig for de som gir selve gaven. Mange kan kjenne på et press om hvor mye penger man skal gi til konfirmanten. Da kan det oppleves ubehagelig om en som eksempelvis også er tante eller onkel, gir dobbelt så mye som du selv gir som tante eller onkel, sier Olsen.