– Denne banken har holdt på i 163 år, og dette er det beste resultatet noensinne, sier en tydelig engasjert Trond Mellingsæter, landssjef i Danske Bank Norge.

Danske Bank oppnår et resultat før skatt på 3,942 milliarder kroner i 2021 – mot et tap på 1,972 milliarder kroner i 2020.

– Dette er gjort i et år med pandemi og fra hjemmekontor. Jeg er imponert over at organisasjonen har fått til det her, sier han.

Mindre olje og gass 

Inntektene holder seg på et stabilt nivå på 7,214 milliarder kroner, åtte millioner kroner ned fra året før. Renteinntektene er ned fra 6,025 milliarder til 5,421 milliarder, og handelsinntektene er opp fra åtte millioner til 515 millioner kroner.

– Renteinntektene våre er ikke så sterke. Det skyldes i hovedsak at vi har tatt ned eksponeringen vår mot olje og gass, og at det har vært press på boliglånsmarkedet.

Samtidig som banken har redusert sin eksponering mot olje og gass, har inntjeningen i markedet vært svært høy. Mellingsæter forteller at reduksjonen er en bevisst strategi, og at de ikke føler på at de har gått glipp av inntjening.

– Vi er ikke ute av markedet. Vi ønsker å følge de selskapene innen oljerelatert virksomhet som har en omstillingsagenda. Vi har et ansvar for å drive bærekraftig, men vi ser også det grønne skiftet som en mulighet. På lang sikt har vi troen på at dette er riktig.

Mellingsæter trekker frem at Danske Bank er den største aktøren i Norge på grønne obligasjoner, som gir billigere kapital til bærekraftige prosjekter og bedrifter.

Forsiktig optimisme 

I tillegg har banken ingen tapsavsetninger – noe som er godt nytt for norsk økonomi som helhet.

– Utlånsboken vår er god. Det er et godt signal på hvordan økonomien ser ut, og kommer til å se ut fremover, sier han, og legger til:

– Jeg tror det ligger et oppdemmet behov for å begynne å investere igjen. Bedrifter har kommet med store innskudd til oss i to år, og nå tror vi at det skal begynne å brukes igjen. Det er mye optimisme der ute.

Likevel peker Mellingsæter på flere faktorer man må følge nøye med på fremover: Press i arbeidsmarkedet som gir økte lønninger, press i forsyningskjedene som gir økte innkjøpspriser, og rentehevinger som følger med det.

– Økonomien ser god ut, men det kan bli stramt enkelte steder, konkluderer han.

Jobber smartere

Banken har kuttet 269 millioner kroner i kostnader fra 2020, slik at samlede kostnader endte på 3,464 milliarder kroner.

– Vi finner rett og slett smartere måter å jobbe på. Vi klarer å jobbe kostnadseffektivt, samtidig som vi vokser. Og så er det klart at vi har blitt hjulpet litt av pandemi og redusert mobilitet.

På mandag henter banken folk tilbake på kontoret. Mellingsæter forteller at de nå legger opp til en hybridmodell, hvor de ansatte kan ha tre dager på kontoret og to dager hjemme.

Mellingsæter på Teams-møte, tidligere i pandemien. Nå skal de over på en hybridmodell. Foto: Terje Svaan

Vant økonomipris 

Det er ikke kun på regnskapsfronten at det går godt for banken om dagen. Det ble nylig kjent at Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum ble tildelt Prognoseprisen, som årlig deles ut til den eller de som har hatt de mest presise prognosene om norsk økonomi.

– Det syns vi var veldig, veldig morsomt. Gjennom pandemien har vi hatt en litt mer positiv tilnærming, og det har vist seg å være ganske riktig, sier Mellingsæter.

Jullum kommer på førsteplass, og slår med det velkjente aktører som Norges Bank, SSB, Finansdepartementet og en rekke andre private banker.

– Det er et imponerende arbeid, og veldig betryggende for oss når vi legger planene våre fremover.

Sjeføkonom Frank Jullum med sine grafer. Foto: Terje Svaan

Betaler fremdeles for hvitvaskingsbrudd 

Gode resultater til side, betaler Danske Bank fremdeles dagbøter til Finanstilsynet etter brudd på hvitvaskingsregler. I april 2020 gikk sjefen for hele konsernet på dagen, og i februar i fjor ble det kjent at banken hadde fått fire påbud. Adresseavisen/MN24 fikk opplyst i sommer at tre av fire var løst, og at det siste skulle landes i løpet av høsten.

– Vi bruker mye ressurser her, og har kommet veldig langt. Vi gjør en etterkontroll internt på det som er gjort, og så skal vi ganske snart være klare til å lukke det, sier Mellingsæter.

Finanstilsynet har ikke kommentert hva som skjer utover dagbøtene dersom banken ikke snart kommer i mål. Mellingsæter mener at de skal komme i mål på kort tid.

– Vi legger vekt på å gjøre dette grundig nå, så vi blir helt ferdig med det, sier han.