- Selv om vi har sett hvilken vei dette har gått en god stund nå, kom beskjeden om at avdelingen skal legges ned som lyn fra klar himmel.

Det sier hovedverneombud Trond Norum. Mandag kom den tunge beskjeden om at Aibel-eventyret i Stjørdal er over. De rundt 40 ansatte som jobber ved kontoret skal fullføre noen mindre oppdrag, men så er det slutt. 1. oktober må de forlate praktbygget de flyttet inn i så sent som i februar i fjor.

Mistet 180 personer på tre år

Tillitsvalgt i Nito for Aibel, Tarje Nyberg Karlsen, tar seg tid til å vise oss rundt i de flunkende nye lokalene. Først til tredje etasje, der det fortsatt ryker av kaffekoppene på pultene, hvor folk henger over skuldrene på hverandre og diskuterer komplekse problemer som må løses langt til havs. Arbeidsinnsatsen skulle tilsi at ingenting var skjedd.

Men går man et stykke bortover gangen, for ikke å snakke om én etasje ned, er situasjonen en helt annen. Her står det lange rekker med tomme pulter i åpne landskaper, nakne kontorer som enten er forlatt, eller aldri har vært i bruk. De tre etasjene Aibel leier i bygget på Tangen i Stjørdal er nemlig dimensjonert for at 250 personer skal kunne jobbe der. Kostnadsreduksjoner hos oljeselskapene, kraftig forsterket av en oljepris i fritt fall, torpederte planene.

- Sommeren 2013 var vi 180 personer ved avdelingskontorene våre i Trondheim og Stjørdal. I løpet av mer enn to år med nedbemanninger sitter vi igjen med ett kontro som nå legges ned. Det er trist, sier Karlsen.

35 000 har mistet jobben

Aibels historie er langt fra unik i bransjen. Ferske tall fra DNB Markets viser at oppimot 35 000 personer har mistet jobben i oljebransjen siden 1. januar 2014. Det spesielle for ingeniørene i Stjørdal er at hele avdelingskontoret legges ned. Det mener hovedverneombud Norum er feil.

- Jeg mener at man legger hele Midt-Norge åpen for konkurrentene. Dette er fortsatt en viktig region, sier han.

Norum har jobbet i Aibel siden 2008, etter først å ha lagt 22 år i treforedlingsbransjen bak seg. Karlsen på sin side kom til Aibel i 2011 etter at han var ferdig med ingeniørstudiene ved HiST i Trondheim. Han har vært tillitsvalgt siden 2013. Siden da har han måttet se mange kolleger gå.

- På en måte er det greit at beslutningen nå er tatt. Det har vært en veldig vanskelig periode med flere nedbemanningsrunder. Jeg har vært oppe i det hele veien, og kjent på usikkerheten. Nå vet vi i hvert fall hva vi har å forholde oss til, sier Karlsen.

300 søkere per stilling

De to tøffe årene selskapet har lagt bak seg står i sterk kontrast til de gylne årene som oppsto etter 2010. Da var oljebransjen på vei til å vokse inn i himmelen.

- I 2011 og 2012 opplevde vi å ha 200–300 søkere på én ingeniørstilling. Vi har rekruttert de beste. Til tross for nedbemanningen har vi hatt et fantastisk arbeidsmiljø. Enkelte år har sykefraværet vært nede på én prosent. Det er unikt, og viser hvor flink man var til å finne folk passet inn i teamene, sier Norum.

- Skrev regninger med gaffel

Men dessverre kan ingenting vokse inn i himmelen. Prosessen rundt nedbemanningene som startet på nyåret 2014 mener de tillitsvalgte har vært grei.

- Den har vært åpen og ærlig, og vi forstår grunnlaget. Likevel er det brutalt når man legger ned en hel avdeling, sier Norum.

De har begge kjent oppdragstørken i bransjen over lengre tid. Lokalkontoret i Trondheim og nå Stjørdal ble opprettet i 2001 på grunn av servicekontrakten Aibel fikk med Statoil på Kristin-plattformen. Aibels kontor har hele tiden vært veldig påvirket av det som skjer i Statoil. Da oljeselskapet bestemte seg for å effektivisere driften i 2013, ble Aibel direkte rammet.

- Vi skjønte at noe måtte skje. Prisene i næringen steg til himmels i løpet av noen få år. Det ble skrevet regninger med gaffel. Bransjen hadde et effektivitetsproblem, sier Norum.

- Hvem var skyld i at prisstigningen? Oljeselskapene som Statoil, eller oljeserviceselskapene som Aibel?

- Det var vel en kombinasjon. I perioder med mye arbeid måtte vi ta inn mye ekstra folk for å rekke frister, da gikk kostnadene opp. Men den største grunnen var oljeselskapene selv, sammen med myndighetene. De drev prisene opp gjennom stadig nye krav til utstyret. Alt var skreddersøm, nesten ingenting var standardisert. Hadde man valget mellom to løsninger, valgte man ofte den dyreste, sier Norum.

- Må være kreativ

- Hvordan ser dere på muligheten for å skaffe dere nye jobber?

- Innen oljebransjen er det helmørkt. Her går det nok heller nedover enn oppover en stund til. Men innen vei og infrastruktur, prosjektledelse i det offentlige og i andre teknologibedrifter er det muligheter. Men man må være kreativ for å finne jobb nå, sier Karlsen.

De 40 som fortsatt jobber ved kontoret i Stjørdal har flyttet seg slik at de sitter i samme avdeling i huset. Tillitsvalgt i Nito, Tarje Karlsen, skryter av det gode arbeidsmiljøet som har hele tiden har vært på Aibel. Foto: Børge Sved
Aibels lokaler ligger på Tangen i Stjørdal. Plasseringen er strategisk, bare et steinkast unna deres viktige kunde, Statoil. Statoils lokaler ses bakerst i bildet. Foto: Børge Sved
Hovedverneombud Trond Norum i Aibel mener nedleggelsen av kontoret vil legge hele Midt-Norge åpent for Aibels konkurrenter. Foto: Børge Sved