Regiondirektør Merethe Storødegård NHO Trøndelag og distriktssekretær Kristian Tangen i LO frykter det er mer useriøsitet i trønderske næringsliv enn de har trodd tidligere, etter at malerfirmaet Bråten og Berge ble slått konkurs forrige uke.

- Når seriøse bedrifter sertifiserer seg, tar inn lærlinger og sørger for at alt er på plass, gjør bedriften en investering som er bra både for næringslivet og samfunnet. Hvis de taper i kampen mot dem som ikke gjør det, må vi gjøre noe med det, sier Storødegård.

- Svart arbeid stjeler fra fellesskapet, penger som skulle gått til sykehjem, skoler, veier og så videre. Det er et problem, særlig i privatmarkedet, sier Tangen.

- Må vektlegge kvalitet

Medeier og daglig leder Ingvar Bråten i Bråten og Berge sa til adressa.no at de meldte oppbud fordi bedriften ikke har fått nye oppdrag, og at de blir for dyre sammenlignet med konkurrentene. Bråten sa også at han er skeptisk til om det er mulig å overleve som seriøst malerfirma i det store prosjektmarkedet.

- Et av tiltakene vi jobber med et innovative offentlige anskaffelser. Der er vi i dialog med offentlige etater som skal lyse ut anbud. Det er viktig at det offentlige er bevisst i forhold til sin rolle som innkjøper og at de har anledning til også å vekte kvalitet, ikke bare pris, sier Storødegård.

Hun peker også på at Arbeidstilsynet har en viktig rolle i å følge opp at de enkelte firma ikke bryter norsk lov.

Tangen i LO peker på forebygging.

- Useriøsitet som arbeidslivskriminalitet kan vi aldri kontrollere oss vekk i fra, det viktigste er at vi sammen jobber forebyggende, sier han.

- Færre underleverandører

Tangen mener et av de viktigste tiltakene er at offentlige og private byggherrer stiller krav om at det ikke er mer enn to ledd med underleverandører under hovedentreprenøren.

- Jo flere ledd det blir, jo mer uoversiktlig blir det. Det blir mer innleie og det blir færre organiserte både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Jo mer uoversiktlig det er, jo vanskeligere er det å oppdage at det foregår arbeidslivskriminalitet, sier Tangen.

Andre tiltak LO ønsker er krav om at bedriftene har lærlinger på prosjektene, at det stilles krav til andelen faglærte og at bedriftene har egenproduksjon på prosjektet, det vil si har en viss andel faste ansatte.

- Må ha lærlinger

Flere offentlige etater har innført krav om at bedrifter som skal få jobber må være godkjent opplæringsbedrift. LO mener det ikke er nok, for å sikre at firmaene har lærlinger på prosjektene.

- Tidligere har vi sagt at det er viktig at de er godkjent lærebedrift. Det har vi strammet opp, og vi sier nå at det også må være lærlinger på prosjektene. Vi vet at de firmaene som tar ansvar for god fagopplæring er de seriøse aktørene vi ønsker å støtte opp under, sier Tangen.

Han oppfordrer også privatpersoner til å være sitt ansvar bevisst, ved å ikke betale kontant, få kvittering og kreve fagarbeidere.

I januar la statsminister Erna Solberg (H) sammen med arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp), LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund frem 22 punkter for å få ned arbeidskriminaliteten. Blant annet skal antall underleverandører begrenses ved offentlige anskaffelser. Det skal bli et tettere samarbeid mellom politi, skatteetaten, Arbeidstilsynet, Nav og andre offentlige etater. Det skal også etableres et felles senter for analyse og etterretning.