Det betyr at et oljeselskap fra Trondheim igjen er operatør på norsk sokkel. Det har ikke byen hatt, etter at det Det norske oljeselskap ble en del av Aker BP i 2016, som har hovedkontor på Fornebu i Bærum.

Gründer og administrerende direktør Erik Haugane i Okea sier det er viktig for Trondheim og Trøndelag å ha et operatørselskap.

- Det er kjempeviktig, for som operatør kan man påvirke prosesser og dermed leverandørindustrien. For Trondheim er det å ha et operatørselskap det som virkelig drar med seg aktivitet for leverandørene. Man må være operatør for å få driv i arbeidet, sier Haugane.

- Må finne økonomi i det

Et operatørselskap har rett til å lete etter olje og gass i en blokk, og bygge ut feltet for produksjon dersom det er et kommersielt funn. Operatøren opptrer ofte på vegne av flere selskaper som er medeiere i lisensen.

- Grevling-funnet kan ha en verdi på 15–20 milliarder, men vi har fortsatt en jobb å gjøre med å finne økonomi i det. Hvis det er mulig, regner vi med å gå videre med prosjektet. Da er vi fort i 2021 før det kan være i produksjon, sier Haugane.

- Drastiske kostnadsreduksjoner

Haugane etablerte Okea sammen med tidligere oljeminister Ola Borten Moe. Okeas forretningsidé er ikke å selv lete etter olje, men å kjøpe seg inn i eller søke på lisenser med allerede påviste funn, og gjøre utbygging og produksjon billigere enn det som er vanlig.

- Hvis vi klarer dette, vil det vise at det går an å gjøre skikkelig drastiske kostnadsreduksjoner på norsk sokkel. Hvis vi får økonomi dette, er det økonomi også i en rekke andre funn. Oljedirektoratet la nylig frem en rapport om at det er store gjenværende funn som kan skape verdier for fellesskapet i mange tiår fremover, sier Haugane.

Vil selge seg ned

Okea eier 70 prosent lisensen PL 38D, som selskapet er blitt godkjent som operatør for av Olje- og energidepartementet. Petoro eier 30 prosent. Haugane sier Okea tar sikte på å selge seg ned i lisensen, og eie 40 prosent. Grevlingfunnet inneholder mellom 20 og 40 millioner fat olje.

Haugane opplyser at Okea nå vil bli én av 25. operatører på norsk sokkel, når Mærsk og Esso snart forsvinner fordi de kjøpt opp av Total og Point.

Nylig ble det kjent at Okea ikke greide å skrape sammen penger til å kjøpe 15 prosent av oljefeltet Gina Krog fra franske Total, som selskapet har ønsket.